Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Sakrakopec – Pajštún – Mariánka

Dátum konania: 8. 5. 2021

Trasa: Svätý Jur – Sakrakopec – Biely Kríž – Jajcajov kríž – Malý Slavín – bridlicový lom – Mariánka – Borinka – Pajštún – Stupava (36 km).

Dovolili sme si objednať autobus. Naplnilo ho 42 turistov. V pozvánke bolo napísaných 24 km. Boli príjemne prekvapení, keď po skončení túry zistili, že prešli 29 km. Z autobusu sme vystúpili na benzínke Shell. Hneď vedľa je kamenárstvo s naozaj zaujímavými kameňmi. Pri Pustom kostole sme merali čas slnečnými hodinami. Potrebovali by nastaviť. Cez vinohrady prichádzame do lesa. Stúpame. Dávame si pozor, aby sme nedopadli ako pasažieri bulharského lietadla v roku 1966, ktoré na Sakrakopci havarovalo. Neprežil nik z 82. Je tam malý pomník, stromy už vyrástli nanovo.

Na Bielom Kríži to žije. Cyklistov je viac než peších. Dá sa tu občerstviť i bicykel opraviť. Istý čas ideme s cyklistami. Navzájom si hrozíme. Pri Malom Slavíne sa buduje. Pri tak veľkej premávke sú oddychové miesta dobrým riešením. Bridlicový povrchový lom už pre pokročilú vegetáciu nevidíme. Tunelom sa však dostávame k malému zaplavenému lomu. Zarastá vegetáciou. Ako atrakcia by určite vyzeral lepšie vykosený. Mali sme aj odbornú prednášku o bridliciach. Hneď vedľa tohto lomu vyrástol objekt nejakého rezortu. Obrovská budova. Určite to boli poctivo zarobené peniaze. Len škoda, že zatopený lom sa mu nedostal do záhradky. Keď sa majiteľ vráti z basy, bude si užívať. Obrovských domov v tejto lokalite bolo neúrekom.

V Mariánke sme sa stretli s našimi pezinskými turistami. Vetrali bicykle. Dobre nás prezentujú. Prešli aj Cestu hrdinov SNP. Pripojili sa k nám aj rodinní príslušníci účastníkov. Obedujeme. Jemne odhovárame účastníkov, korí sa už menej usmievajú, od výstupu na Pajštún. Rozhodli sa správne. Výstup na hrad je strmý. Takmer všetky hrady na Slovensku vstávajú z popola. O Pajštúne to neplatí. Že by platilo, čím bohatší, tým lenivejší?

Stupava má krásne, veľké parky, dobrú zmrzlinu. Domov sme odchádzali s hodinovým meškaním. Spokojní.

Zapísal Peter

Fotografie z podujatia Sakrakopec – Pajštún – Mariánka.