Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Klížske Hradište a nová rozhľadňa!

Dátum konania: 24. 4. 2021

Trasa: Klížske Hradište – rozhľadňa na Chotenovci – Kamenná brána – Vrchhora – Michalov vrch – Malá Ostrá – Klížske Hradište (15 km).

Vírus sa už prestal o nás zaujímať. Mohli sme sa opatrne stretnúť. Prišlo 40 turistov. Pri Lázni nás čakal domáci Ondro. Pristavil sa aj starosta. Prechádzame okolo Julových Dzurindových cyklistoch. Za družstvom odbočujeme na poľno-lesnú cestu. Je široká, veľa hovoríme, ale koľkí počúvajú? Nevadí, je nám dobre.

Rozhľadňa je pekná, pohodlné schody. Narýchlo zvolávam schôdzu Žochára. Dohodli sme sa, že OZ Tu žijeme, prispejeme na rozhľadňu 500 €. Sami nie sme schopní niečo také postaviť. Boli sme len požívateľmi výhod, ktoré urobili iní. Teraz už máme svoj malý podiel na stavbách, ktoré sú určené turistom. Ondro nás opúšťa. Ešte predtým nás nasmeruje na Kamennú bránu. Veľmi pekné miesto.

Miestni chcú trasu na rozhľadňu i ku Kamennej bráne vyznačiť turistickou značkou. Zdá sa, že majitelia – urbár, s tým nebude súhlasiť. Problémom je, ze urbárnici sú aj poľovníci a vlastne tí chcú mať pokoj od turistov. Uvidíme, ako to skončí. Na Michalovom vrchu sme sa zastavili, na Vrchhore sme stretli klížskych turistov, ktorí mali plné vrecia odpadkov. Bol deň zeme, čistili si svoj rajón. Zastavili sme sa aj na Malej Ostrej. Je to kopec, kde sa môžu točiť hrôzostrašné príbehy. Možno, že pri pohľade na pokrútené stromy, vznikli paragrafy. Krčma sa ešte len vetrala. Budúci víkend už bude otvorená.

Zapísal Peter

Fotografie z podujatia Klížske Hradište a nová rozhľadňa!.