Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

54. zraz vysokohorských turistov KST

Dátum konania: 24. 6. 2021

Zúčastnili sme sa Zrazu Vysokohorských Turistov KST. Konal sa v dňoch 24. – 27. 6. 2021. Do Tatier sme prišli vo štvrtok večer. Na piatok sme si naplánovali Štrbský štít. Predpoveď počasia bola zlá – búrky. Na Štrbský štít sme nastúpili zo Štrbského plesa. Prešli sme cez vodopád Skok a takmer na konci Mlynickej doliny sme odbočili z chodníka. Výstupový chodník cez prah k Vyššiemu Koziemu plesu bol miestami pod snehom. Tak sme klučkovali hore dole až sme sa ocitli pred záverečným žľabom. Ten bol tiež pod snehom. Vybrali sme bočný žľab vľavo, ktorým sme vybehli na záverečný hrebienok. Nástup do neho nebol zadarmo, tak sme radšej vytiahli lano a chvíľu šaškovali, kým sme spravili štand. Samotný krátky žľab bol až na volné kamene celkom príjemný. Hrebienok sme už prebehli a na vrchole sme si spravili zopár fotografií. Búrky stále hrozili, tak sme po krátkej chvíli zavelili k ústupu. Pod žľabom sme si si opäť pomohli lanom. Na suťovom poli sme si zajedli a vybrali sa na zostup. Na turistickom chodníku nás čakali ďalšie dve a pol hodiny zostupu na Štrbské pleso. Lanovka by sa zišla. Večer sme skočili na zraz, kde sa konalo stretnutie Inštruktorov VhT.

V sobotu sme pre búrky zvolili Veľkú Svišťovku zo Skalnatého plesa. Výstup bol príjemný. Zo Svišťovky sú nádherné výhľady do doliny Zeleného plesa. Radosť nám pokazili bežci, ktorí prišli so psami bez vodítka a vyplašili blízko sa pasúceho kamzíka. Na upozornenia reagovali veľmi neochotne a zrejme doteraz nepochopili, že psa na tie štíty buď vôbec nemajú ťahať alebo len na vodítku. Aj takýto sme :( Na chodníku neďaleko Skalnatého plesa Edita zakopla a spadla. Vyšetrenie v nemocnici ukázalo zlomeninu zápästia a narazené krčné stavce. Dostala sádru a do Topoľčian ju odviezol Peťo Mokoš, ktorý spolo s Ankou Mosnou predčasne ukončili zraz. Edite držíme palce, aby bola čím skôr fit.

Na nedeľu sme hľadali niečo krátke. Rozhodli sme sa pre obzretie nástupu na Ihlu v Ostrve. Vyrazili sme z parkoviska pod Popradským plesom, na Popradskom plese si dali kávu a vybehli do sedla pod Ostrvou. Tam sme zišli z chodníka a cez Ostrvu prešli na Západnú Ostrvu až k žľabu, ktorým sa schádza k Ihle v Ostrve. Už tam boli nalezení turisti z KST Nitrianske Sučany aj s predsedom Sekcie VhT KST Mikulášom Letavayom. Urobili sme fotky a zmizli späť na Popradské pleso na polievku, buchty a kávu. Aj dnes chodili búrky, ale zastihli nás na chate.

Až na úraz Edity, ktorá našťastie bola schopná sama pokračovať a nebol potrebný zásah horskáčov, dopadol výlet celkom dobre. Búrky sa nám vyhli, dačo sme aj videli.

V túrach boli prítomní dvaja Inštruktori Vysokohorskej turistiky II. kvalifikačného stupňa KST, ktorí majú oprávnenie na pohyb mimo značených turistických chodníkov.

Fotografie z podujatia 54. zraz vysokohorských turistov KST.