Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Oravice

Dátum konania: 6. 2. 2020

Oravice sú zaujímavé. Nikdy nesklamali. Riadna zima s horúcou vodou. Odišlo nás len 11. Ubytovaní sme boli U Pavly. To ešte sneh na Orave nebol. Ráno nás čakalo asi 20 cm nového snehu. Rozdelili sme sa na bežkárov a zjazdárov. Medzi bežkármi sme privítali novú členku Dagmar. Príjemne prekvapila. Dokonca aj počúvala rady skúsenejších. Využívala aj sklz. Radosť pozerať. Zjazdári boli vo Vitanovej na zjazdovke. Večer bolo povinné kúpanie v otvorených bazénoch na Oraviciach. Hrdinovia sa váľali v snehu a ochladzovali vodu v bazéne.

Druhý deň pribudlo bežkárov na počet 6. Išli sme busom do Suchej Hory. Odtiaľ sme zbehli cez voľakedy veľmi stráženú hranicu do Chocholowa. Videli sme i rozpadávajúci sa skokanský môstik za dedinou. Vystúpali sme na trasu bývalej železnice a klesli sme do stanice Podczerwone. V lete slúži ako bufet i servis pre bicykle. V blízkosti sa stavia nová stanica v štýle pôvodnej. V zime môžete aj zomrieť od smädu a hladu. Vrátili sme sa na Slovensko. Stanica v Suchej Hore sa rozpadá. Skoro sa tam rozpadlo aj naše družstvo. Včerajšie popíjanie sa odzrkadlilo na kondícii. Dagmar sa ale zachovala ako chlap a na otázku, či sa nepôjde radšej do Suchej Hory na autobus, jednoznačne odpovedala – podľa plánu. Sneh bol celkom dobrý. Unavení sme prišli takmer za tmy. Varenie plánovanej kapustnice sa odložil na ďalší deň. Zjazdári boli aj v Spálenej. Mali tam byť aj preteky psích záprahov. Pre nedostatok snehu ich predčasne zrušili.

V piatok bežkári vyrazili zo Suchej Hory na vrchol Magury. Očarila nás dedinská fara. Skôr vypadala ako športové stredisko s kompletnou výbavou. Trasa stúpala až po vrchol. Lúky boli zjazvené skútristami. Na vrchol sme prišli z poľskej strany. Stretli sme tam aj dvoch domácich bežkárov, ale museli sme im povedať, kde sú. Cesta dole bola príjemná. Čerstvo napadnutý sneh bol ako brzda pri strmých zjazdoch. Večer sa varila kapustnica. Bola výborná.

V sobotu boli vo Vitanovej Furmanské preteky. Začínali o desiatej. Bolo nádherné slnečné ráno. Slniečko pripekalo a pritom bol mráz. Pešo sme sa boli pozrieť na vyhliadke na Tatry. Po návrate sme si pozreli časť pretekov. Kone boli mohutné, krásne a poslušné. Kočiši ich dobre zvládali. Guláš sme mali zadarmo od obce Vitanová. Bol dobrý. Po obede sme sa pobrali na autách domov. Ak pôjdeme aj budúci rok, navštívime nové kúpele v Chocholowe.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Oravice.