Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Klížske Lúčky

Dátum konania: 23. 5. 2020

Trasa: Topoľčany – Klátova n. Ves – údolie Vyčomy – Klížske lúčky – Nestašovská dolina – Hlboká dolina – Hostie – Topoľčianky – hrad Hrušov – Skýcov – Topoľčany (86 km).

Počasie nič moc. Naliate mračná nám viseli nad hlavami. Hlad po stretnutí po dlhej dobe bol silnejší. Postupne sa nás nazberalo 14 a dvaja si trasu prešli asi s hodinovým oneskorením po nás. Aj keď boli strmé kopce, vrava nikdy neprestala. Trasa údolím Vyčomy je pekná, pohodlná. Na Klížskych lúčkach sme vyzerali Helu. Najskôr ju bolo počuť, potom sme ju aj uvideli. V Nestašovskej doline sme si všimli dve upravené studničky. Vybudoval ich Ján Filanda. Sú z kameňa a postavil ich viac ako 110. Majú jednotný štýl a hlavne tečie z nich voda.

V Hostí pred tromi rokmi boli dve krčmy vedľa seba. Chceli sme ísť do tej lepšej, ale tam už býva rodina. Boli sme radi aj za tú horšiu. Asi najväčší dážď nás chytil pred Topoľčiankami. Tie boli neskutočne prázdne. Chodíme tam na Deň otvorených dverí 1.5. Vtedy je tam pretlak návštevníkov. Dnes? Vákuum.

Povedľa upravených vinohradov, okolo žrebčínov Lipicánov prichádzame na hrad Hrušov. Pracuje sa na ňom. Vraj dostali dotáciu aj na tento rok. Niečo vyše 20 000 €. Oproti minulému roku otvorili delovú baštu aj s posedením a pripravovali si materiál na murovanie stien. Ďakujeme. Ak tam pôjdete, môžete pomôcť finančne. Peniaze sa účelu neminú. Tešili sme sa na Skýcov, na krčmu. Obe boli zatvorené. To bolo najväčšie sklamanie dňa. Niektorí už nemali v tele cukor. Kolektív musel pomôcť. Najbližšia krčma je až v Klátovej. Našťastie je to z kopca. Sedíme na terase v pizzérii a je nám dobre. Aj nám bolo a dúfam, že aj bude.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Klížske Lúčky.