Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Japonská turistika V.

Dátum konania: 10. 10. 2020

Trasa: Haluzická tiesňava, Pomínovec, Slavnica, NKP Skalka pri Trenčíne (7 km).

Prihlasovanie bolo pomalé, ale nakoniec nás bolo 33. V autobuse sme dýchali cez rúška. Jedli sme tesne vedľa nich. Počasie bolo zamračené. V Haluziciach sme prišli skoro. Miesto na parkovanie sme našli. Ideme najskôr ku kostolíku. Je z prvej štvrtiny 13. storočia, neskôr goticky prestavaný. Zostali z neho len obvodové múry. Miesto pôsobí pokojne. Kostolík je ohrozovaný blízkou Haluzickou tiesňavou. A do nej práve ideme. Zdola hore. V 20. rokoch minulého storočia bola tiesňava strašiakom pre obyvateľov. Nekontrolovane sa rozširovala. Na druhý pokus sa lesníkovi Leovi Skatulovi podarilo rozširovanie zastabilizovať. Na holé strmé steny upevnil vypletené drevené koše so zemou a nasadil do nich stromy, popínavé rastliny. Tie sa ujali a svojimi koreňmi zadržiavajú pôdu. Okrem toho vybudoval prehrádzky na zachytenie prívalových vôd a spomalenie toku. Vďačíme mu za záchranu kostolíka a obyvatelia obce za jej záchranu. Ideme sa ešte pozrieť na neďalekú rozhľadňu Hájnica. Parkovisko sa zapĺňa, bufet družstva je už otvorený. Zatiaľ ho ignorujeme. Koštujeme popadané jabĺčka. V jednom z domov drvia jablká. Asi na detskú výživu. Stretáme ľudí s košíkmi. Zatiaľ sú prázdne. Na lúkach sa nám núkajú pekné výhľady. Hmla sa prevaľuje, ako naši turisti v posteli, čo nešli s nami. Vidíme Veľkú Javorinu i hrebeň celého Považského Inovca. Pri rozhľadni sa tešíme asi pól hodiny. V bufete sa predávajú dobroty z miestneho družstva. Nám však stačí aj káva.

V Slávnici pri letisku vystupujeme a ideme sa pozrieť na románsky kostolík v Pomínovci. Z celej dediny po povodni v stredoveku zostal osamotený. Preživší dedinčania sa aj so siedmymi ovcami presťahovali vyššie a založili obec Sedmerovec. Je zasvätený Sťatiu hlavy svätého Jána Krstiteľa. Kostolík je uzamknutý. Kľúče sú na obecnom úrade, ale tam sa v sobotu nerobí. Čítame si históriu kostolíka i dediny na paneloch. Vládne tu čulý ruch. Vyorávajú sa zemiaky. Živo tu býva aj koncom augusta, kedy sa tu požehnávajú bicykle, práve pri príležitosti sviatku, ktorému je zasvätený kostol. Vraciame sa na letisko. Prvé nám padli do očí záchody. Zadarmo a nemusíme používať ani noviny. Papier bol k dispozícii. Lietadlá vzlietajú, pristávajú. Sem tam z otvorených dverí vypadnú parašutisti. Múzeum lietadiel je voľne dostupné. Pomaly sa rozrastá. Treba vidieť.

Ešte nám zostáva Skalka pri Trenčíne. Parkovisko je plné osobných áut. Povedľa Váhu ide nová cyklotrasa. My s busom parkujeme pri vchode do skladu chemických zbraní. Bývalému. O kláštor je veľký záujem. Sprievodca nám rozpráva históriu. Otáčam sa a vidím našu klubovú históriu. Vlado Čech s batohom. Neodvážili sme sa mu prihovoriť, ale sme radi, že chodí s priateľmi na turistiku. Vy, čo ste ho nepoznali, pripomínam, že sme s Vladom v 90 roku odišli z TS Topoľčany, pretože klub TS sa rozpadol. Založili sme Žochára, ale hlásime sa k pokračovateľom klubu TS Topoľčany. Cez jaskyňu sa dostávame do kaplnky, kde nás zaujali čnosti. Aspoň sme si ich prečítali. Polepšených nás bus odviezol domov.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Japonská turistika V..