Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Silvester na Skalke

Dátum konania: 31. 12. 2019

Trasa: Podhradie – Jaskyňa pod Úhradom – skalné okno – Holé brehy – Mačacia skalka – Záhrada (9 km).

Silvester je klasika. Na Mačaciu skalku ideme inou trasou ako po minulé roky. Ideme po zarastajúcej starej zjazdovke zelenou značkou. Chodníček sa kľukatí pomedzi stromy. Aj z tejto trasy je pekný pohľad na hrad. V sedle sa zrážame. Spoločne odchádzame po dobrej lesnej ceste. Pri skalnom hrebeni odbočujeme k jaskyni. Je vzdialená asi 100 m od cesty. Trochu sa tu pracuje. Na jej konci bolo malé jazierko. Ku skalnému oknu odbočuje asi polovica turistov. Cesta je to dobrodružná. Najviac sa páči malej Barborke, ktorá neustále vykrikuje, že toto je najlepší výlet. Na slnkom zaliatych Holých brehoch sa vyhrievame. Čas nás núti k odchodu. Čakajúca skupina si odbehla na najbližší kopec pre slnečné lúče.

Na Skalke už horí oheň. Založil ho náš podpaľač Janči. Ďakujeme spolu s ostatnými zúčastnenými. Na vrchole to už žilo. Turisti z Tesár, Bojnej, Urminiec opekali, varili víno. Jacovce tento rok chýbali. Zo správ SIS a aj z Kočnerovej Threemy sme sa dozvedeli, že na Javorníčku popíjali kolu.

Víno sa po dovarení prevrhlo. My nealkoholici si myslíme, že bolo správne použité. Ostatní mali zjavne opačný názor. Niektorí navrhovali aj minútu ticha. Neprešla. Dobroty sme doopekali, mastné ústa utreli. Zatrúbili sme na odchod. Cestou sme stretali ďalších hore idúcich turistov. Medzi nimi aj našich. Celkove nás bolo na podujatí 37.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Silvester na Skalke.