Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Baske

Dátum konania: 16. 3. 2019

Trasa: Trenčianske Teplice – Omšenie – Žihľavník – Baske – Dúpna diera – Slatinka (18 km).

Išli sme sa pozrieť na kopec, ktorý je vysoký ako PSČ Topoľčian – 955 m. Tóno logisticky navrhol, aby sme išli do Bánoviec autami. Pri ceste späť sme ušetrili 90 minút. V Trenčianskych Tepliciach ma družstvo zradilo. Odpojili sa a išli do hotela PAX na kávu. Nemal som inú možnosť, len ich nasledovať. Na stolíku sa povaľovali papiere. Dozvedeli sme sa z nich zaujímavú informáciu. Otec Karla Čapka tu bol kúpeľným lekárom. Synovia ho často navštevovali. A práve tu vzniklo celosvetovo uznávané pomenovanie robot. Tento názov patrí do Čapkovho diela R.U.R. Uvažovalo sa aj o názve laboři, čo je skomolenina latinského slova drina. Dokonca aj označenie záchodov bolo robot a robota. Hneď oproti stoja turecké kúpele Hammam. Keď som si prečítal, čo všetko sa tam deje, čudujem sa, že ešte žijem, aj keď som tam ešte nebol. Ak máte záujem prečítajte si: relaxos.sk/hammam-kupel-seherezady-a32-227-sk.htm.

Na Moste slávy sme si pripomenuli niektoré vykopávky. Videli sme krásne kúpeľné domy opravené i chátrajúce a aj moderné stavby nehodiace sa do tohto prostredia. Pri Baračke sme si spomenuli na šikovné Mečiarove deti.

Medzi Teplicami a Omšením sa zabraňuje žabám robiť kamikadze. Kamikadze bol tajfún, ktorý zničil v 13. storočí inváznu mongolskú flotilu. Z druhej svetovej vojny poznáme samovražedných pilotov, ktorí sa vrhali s lietadlami na nepriateľa. Chutné žabky sa pri zábrane zhromažďujú a čakajú na prenesenie cez cestu, aby sa dostali k vode, kde nakladú potomstvo.

Nad Omšením sme našli miestnu značku, ktorá nás pomedzi skalné útvary priviedla na vyhliadku na dedinu. Videli sme Kamenné vráta i Omšenskú babu. Napojili sme sa na modrú značku. Pod nohami sa nám objavil sneh. Padať začal aj zhora. Pred nami bola krásna zimná idylka. Z hmly sa vynorila chata na Baske. Bolo na nej veselo. Pán z Kolačína tam oslavoval 60 rokov. Alkohol je prchavá látka, ale z tela sa mu nechce. Na oslávencovi to bolo vidieť. Ponúkol nás špecialitou – syrom obaleným zemiakovými plackami. Bolo to dobré, ale aj kyselinotvorné. Okrem toho rozdával aj pivo. Na chate sme boli milo privítaní personálom. Ponúkli nám polievku s krúpami. Podľa názvu nič moc, ale chutila výborne. Hlavne, keď sme sa dozvedeli cenu 1,50 €. Bolo v nej veľa zeleniny. Čaj bol zadarmo. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa o chatu starajú.

Prišiel čas návratu. Na ceste dolu sme videli veľa posedov, prístreškov, chát. Asi sa tu darí živočíchom, ktoré je vhodné triafať zbraňou. Prechádzame okolo hlbokých závrtov. Podarilo sa nám nájsť aj jaskyňu Dúpna diera. Netopiere sa tam hrali na gymnastov. Asi mali prestávku, keď len tak viseli dolu hlavou. V dedine sme nestihli ani krčmu. A až do konca to vypadalo, že to bude dokonalý výlet.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Baske.