Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Slzy svätého Vavrinca na Panskej javorine

Dátum konania: 11. 8. 2017

Trasa: Podhradie – údolie Železnice – Panská javorina – Kulháň – Duchonka (20 km).

Špekuloval som ako kapitán Danko s koaličnou zmluvou. Dopadol som rovnako. Namiesto chaty mi zostal nový prístrešok na Panskej javorine. Na pozorovanie padajúcich hviezd nás prišlo desať. Všetci vyškerení. Pri padaní hviezdy si môžeme niečo dobrého priať. Skryté želania nikto neprezradil. Po vystúpení z autobusu sme sa zastavili v Penzióne pod hradom, kde sme si doplnili budúce chýbajúce tekutiny. Od Údolia Železnice ideme po žltej značke. Nie je fosforeskujúca. Zapíname čelovky. Tí, ktorí ich majú. Cesta v noci je akási dlhšia.

Prístrešok má návštevníkov. Je tu deväť Topoľčancov aj s deťmi. Sú ubytovaní v podkroví, len dvaja dospelí spia dole. Zmestíme sa. Oblohu neosvetľujú meteory, ale blesky. Búrka sa blíži. Líhame si na drevenú podlahu prístrešku. Aspoň nás nebudú odspodu tlačiť vyliezajúce dážďovky. Okná sú už zatvorené, dvere neboli ani projektované. Svetelné divadlo prišlo aj na vrchol a zostalo tu dlho. Cez zatvorené okná preteká voda. Presuny na podlahe pripomínajú šachovú partiu. Táto hra má však len jedno pravidlo. Nezmoknúť.

Za značného lomozu sme sa prespali až do rána. Vrchol je stále v oblakoch. Niektorí idú do Podhradia, my ideme na Duchonku. Vietor rozfúkava oblaky. Otvára sa pred nami krásna krajina osvetlená ranným slnkom. Meteory sme nevideli. Aspoň sa máme na čo tešiť o rok.

Zapísal: Peter.

Fotografie z podujatia Slzy svätého Vavrinca na Panskej javorine.