Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Motanica v Inovci

Dátum konania: 24. 6. 2017

Trasa: To – Bedzany – zjavenie – Nemečky – Kulháň – Stará hora – Zlatníky – Kulháň – Duchonka – Záhrada – Tesáre – Vítkovce – Nemčice – To (74 km).

Sucho, teplo. Prišlo 11 cyklistov. Čerešňovú aleju do Bedzian už nehodno spomínať. Zostarla. Pomaly sa rozpadá. Namiesto nej, nič. A pre koho aj. Mladí si všetko radšej kúpia. A predsa. Tesne pred Veľkými Bedzanmi nejakí organizovaní oberajú čerešne. V Tvrdomesticiach tečie stredom dediny zapáchajúci potok. Teraz sa tomu hovorí bio.

Na zjavení vládne pokoj. Okolie vykosené. Ako vždy – čerstvé kvety. Svižne ideme na Starú horu a odtiaľ krásnym zjazdom do Zlatník. Krčmu otvorili pre nás. Ešte nestačili upratať WC, ktoré znechutilo viacerým túto občerstvovaciu stanicu. Zlaté Hostie. V stúpaní na Kulháň slnko z nás vyťahuje vodu. Za Duchonkou zostalo len sedem statočných. Trasu do Bojnej vynechávame. Pri Škole v prírode pri Tesároch je budova starého vodného mlyna. Pri ňom vyrástla drevenica a pri drevenici budova s pohostením pre 40 – 50 hostí. Zastavujeme sa aj tu a požívame tekutiny i nanuky. Pozreli sme si vodu vo vode. V Tesárskej priehrade vyviera minerálny sírnatý prameň. Obec upravila vstup k nemu. Trochu smrdel vajcami, ale nie viac ako my. Keďže plavky sú nedostatkovým tovarom v cyklotaškách, nezastavujeme. Krčma, kde sa čapuje rezané pivo v troch farbách, je zatvorená.

Do Vítkoviec máme problém sa dostať. Ku koniarni ako tak. Potom okolo plota, 2x cez plot a Laco dostal defekt. Opravujeme ho pod stromami. Cestu ďalej volíme cez obilný lán. Pre niekoho lahôdka, pre niekoho utrpenie. Konečne sme na asfaltke, ktorá nás doviedla k opravenej kaplnke vo Vítkovciach. Víta nás staršia pani, ponúka vodu. My na ňu nejazdíme. Môžeme sa ísť pozrieť do kaplnky. Je tam veľmi príjemne. Hneď vedľa bol oddychový areál. Bolo tam vidieť jazierko i oddychovú architektúru. Teraz je všetko ohradené a vstup len pre kozy. Škoda. Pozeráme si aj cintorín so starými pamätníkmi, prepadnutou kryptou. Veľa opravili, veľa nestihli.

V Nemčiciach ideme okolo futbalového ihriska, letiskovú plochu. Pozreli sme sa do areálu nejakej firmy, z ktorej sme museli vycúvať. Cez areál Koranu sme sa dostali na hlavnú cestu. V Topoľčanoch v bývalej Aleme doplňujeme tekutiny a niektorí aj spotrebované cukry.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Motanica v Inovci.