Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Brigáda

Dátum konania: 22. 4. 2017

Trasa: Podhradie – údolie Železnice – Duchonka – Podhradie (14 km).

Vriec v batohu som mal 15. Pri ceste na autobus popŕchalo. Aká bude účasť? Na autobusovej stanici som bol príjemne prekvapený. 18 ľudí prišlo čistiť hory. Odpadky sme začali zbierať pri chatách. Na turistických chodníkoch ich nebolo veľa. Sem tam papierik, plechovka. Horšie to bolo pri potoku Železnica, kde potok rozdeľuje cestu a turistický chodník. Ľudia, ak ich tak môžem nazvať, tam z áut vyhadzujú odpad z chát, domácností. Našli sme tam umývadlo, detský kočík, vysávač. 14 vriec sme nechali pri horárni. Pokračujeme vedľa Železnice na Duchonku. Trasa je takmer bez odpadkov. Z letargie nás prebrala Duchonka. Tu to žije. Dve vrecia nechávame pri zastávke, ostatný odpad vyhadzujeme do smetných nádob pri ceste. Väčšinu odpadu tvoria plechovky a PET fľaše vyhodené z áut.

Nečistili sme areál Duchonky, len cestu označenú turistickými značkami. Nelegálna skládka na žltej značke smerom na Podhradie je vyčistená. Pochvala patrí obci Prašice. Len škoda, že nevyčistili aj príjazdovú cestu k skládke a cestu o kúsok ďalej, kde je vyvezený odpad v rozpadávajúcich sa plastových vreciach.

Sumár. Turisti už cítia s prírodou. Skôr jej pomôžu, ako ublížia. Vlastníci chát majú pekne upravené svoje okolie. Niektorých však už nezaujíma, čo je za plotom. Svoj podiel špiny majú návštevníci Duchonky. Čistým rozumom sa nedá pochopiť, že niekto vyhodí potravinový obal do prírody. Rozumom naloženým v destiláte a či inom omamnom prostriedku, to už nie je až tak nepochopiteľné.

Vyzbierali sme 19 vriec a odpad sme zanechali aj v kontajneroch na smeti na Duchonke. Poďakovanie patrí všetkým brigádnikom i tým, ktorí sa odpadu zbavujú len nato určených miestach.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Brigáda.