Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Babylon a festival Hory – cesty – ľuďia

Dátum konania: 4. 3. 2017

Trasa: Brodzany – Babylon – Holienová – Chríb – Brodzany (15 km).

Na túru prišlo 29 ľudí. Cestu na Babylon sme poznali cez detské ihrisko. Je zrušené, pozemok sa pripravuje na stavebné práce. Najskôr sme sa zastavili pri hrobke Friesenhofovcov. Friesenhof bol rakúskym vyslancom v Rusku. Puškinova neter Natália Oldenburgová nechala postaviť letohrádok v roku 1894. Slúžil na zábavu panstva. Natália zomrela v roku 1937. Letohrádok sa vybral na cestu úpadku.

Momentálne je v súkromných rukách. Cestu však nezmenil. Pokračujeme po modrej značke na Holienovú. Z jej predvrchola je pekný výhľad na Klížsku dolinu. Mimo značiek, cez roľu, prichádzame nad dedinu Krásno, kde je archeologická lokalita Chríb. Vidieť tu opevnené miesto, kde sa vo vnútri nachádzal kostol s cintorínom i iné stavby.

Trochu sa vraciame a prichádzame do Brodzian. Prezeráme si park. Sprievodkyňa z Puškinovho múzea práve odchádza. Niektorí idú domov a dve autá idú na festival do Bánoviec. Pred vstupom do kinosály sme dostali hlad. Guláš bol vynikajúci. Videli sme len tri prezentácie. Dve nás nenadchli ale tretia od Braňa Štefánika bola dobrá. Bol na Špicbergoch. Program meškal takmer dve hodiny, nuž sme sa pobrali domov.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Babylon a festival Hory – cesty – ľuďia.