Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Regionálny zimný zraz turistov 2016

Dátum konania: 16. 1. 2016

Trasa: Kovarce - Hôrka - Hrdovická - Kovarce (10 km).

Aj sme mali obavy, ako dopadne zimný zraz v Kovarciach. Členov miestneho turistického klubu je málo, ich aktivity sú tiež podchladené. Nebudem vás napínať. Všetko bolo tak, ako má byť. Ale po poriadku.

Na túru prišlo cca 70 turistov. Ostatní až na občerstvenie. Počasie mrazivé, veterné so stopami snehu. Prvá zastávka bola v kostolíku sv. Anny. Keďže sprievodca trochu meškal, boli sme si pozrieť pivnicu, ktorú dostali do opatery od cirkvi motorkári. Je veľká asi 4,5 x 10 m. Bola zamknutá a šperháky sme nemali.

A už sme v kostolíku. Bol postavený ako rodinná hrobka. Okná porozbíjané, prievan. Kostolík je bez výzdoby, oltára. Chór je nevkusne dobetónovaný. Vstup do krypty je ohradený a otvorený. Vidíme pozostatky rodiny Wágnerovcov v truhle s priehľadným vekom. Škoda, že po vojne nebolo nič sväté. Raz darmo: Kovarce – malá Moskva. Hrobky sa beztrestne vykrádali. Kosti nebožtíkov boli porozhadzované v okolí kostola. Je snaha, aby sa kostolík opravil. Držíme palce.

Ideme okolo plota, za ktorým sa pohybovali kone, ovce, kozy. Kremencový vrchol Hôrky nás privítal pekným výhľadom. Zastavili sme sa aj v už nefunkčnom kameňolome. Keďže sme mali dostatok času, vyškriabali sme sa aj na skaly Hrdovickej. Škoda, že nám ochranári naň neumožnili vyznačiť trasu. Takto je vychodených veľa chodníkov. My sme chceli upraviť jeden a zabrániť erózii.

Viem, že sme naspäť nechceli ísť okolo svinkárne. Šli sme, a tak sme aj vypadali. Zablatení ako svine. Nech mi chutné prasiatka odpustia. Medzitým usporiadatelia dovarili výbornú kapustnicu. Jedli sme kultúrne. Nemľaskali sme. Riad bol keramika, sklo, obrusy bavlnené. Žiadna umelina. Zahájenie bolo aj s odovzdaním strieborného odznaku KST Jánovi Bočkayovi za mnohoročnú činnosť v klube bošanských turistov Javor.

Ak kritika, tak teraz. Premietanie prezentácií jednotlivých klubov. Je to kritika na predsedov klubov. Povedali sme si, že na prezentáciu musí stačiť 10 minút. Nikto to nedodržal. Niektorí hľadali na USB kľúčoch, kde to do čerta je? Koniec. Na budúci rok si stanovíme čas na prezentáciu a po jej vypršaní pôjde ďalší. Takto sa ľudia nudia, frflú, trvá to dlho. Pezentácia neznamená ukazovať všetky akcie klubu. Tie nech sa prezentujú na klubových schôdzach. Treba urobiť výber toho najlepšieho, zaujímavého.

Premietanie nás zmorilo, nuž usporiadatelia ponúkli jaternice, klobásy. Zasa výborné. Konečne sa začalo hrať do tanca. Skupina Midisong pod dirigentskou taktovkou Paľa Jančeka to s turistami vie. Keďže zahrá všetko, každý si príde na svoje. Šantili vraj do polnoci. Poďakovanie patrí kovárskym turistom. Škoda, že zástupcovia obce neprišli. Neviem, kedy príde do ich dediny 151 zaevidovaných návštevníkov.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Regionálny zimný zraz turistov 2016.