Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Háj vŕšok

Dátum konania: 22. 10. 2016

Trasa: Solčany - Hôrka - Lidovec - zrub - Kostolec - Háj vŕšok - Solčany (16 km).

Piatok daždivý, sobota hmlistá. Prišlo nás len sedem. Škoda. Mnohí by spoznali nepoznané. Vedľa družstva sme vyšli na Hrádok. Stojí tu poľovnícka chata, aj nefunkčné zariadenie strelnice pre brokové zbrane na asfaltové holuby. Hmla sa stále drží. Výhľady žiadne. Zošuchujeme sa dole. Lokalita sa volá Lidovec – ako slávny solčiansky mužský spevácky zbor. Je tu miesto, kde sa konajú 15.9. konkurenčné sväté omše nášmu Tribeču. Tu sa nachádza aj konzervová svätá rodina. Oproti, nie je ju vidieť, je chatka, kde sa stretajú ľudia zo Solčian.

Úzkym chodníkom pomedzi stromy prichádzame na kamenistú cesta, ktorá nás doviedla k Solčianskemu zrubu, ktorý patrí trampskému oddielu Čierny orol. Pri zrube je pekný totem. Ala ukazuje knižku venovanú nebohému trampovi. Trochu sa vraciame. Ideme na lokalitu Kostolec, kde sa nachádza zaniknutá osada Horňany. Miesto kostola určuje drevený kríž. Žiadna krčma tu už asi 400 rokov nie je otvorená, nuž sú dobré aj doma pripravené pochutiny. Prechádzame vŕšky aj doliny. Nachádzame veľa hríbov. Najkrajšie sú na strome, rastúce vo výške.

Dostávame sa na pohodlnú lesnú cestu – určite si ju v lete prejdeme na bicykli – vedúcu od prameňa Javorky. Háj vŕšok je nádherný. Počasie sa umúdrilo. Hmla sa stratila ako ideály po revolúcii. Vrchol je zarastený. Bude ho potrebné prečistiť nožnicami od náletových rastlín. Výhľady sú na východný hrebeň Tribeča, Tábor s Kozlicou. Aj tu sme si povedali, pane, dobre je nám tu. Až tak, že sme zmeškali autobus. Dolu sme šli cez jablkový sad bez jabĺk. Asi oberal aj mráz, ale stromy v sade neboli ošetrované, strihané niekoľko rokov. Na asfaltke sa predvádzali dve cyklistky. Spoznali sme ich. Bola to Hanka a Marta. U Slížara sme počkali na ďalší spoj.

Večer sme boli ešte na festivale „...a chodím po horách“. Boli sme zvedaví hlavne na Maťa Gáblika. Jeho posolstvom sme boli zasiahnutí. Odporučil nám, aby sme sa mali radi, čo sa budeme snažiť dodržovať.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Háj vŕšok.