Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Zimný Tríbeč

Dátum konania: 28. 11. 2015

Trasa: Prostredný vrch - Adamíková - Javorový vrch - Tribeč - Žabica - Cincilák - Súlovce (24 km).

Zasa sme si objednali autobus. Ráno totiž žiadny rozumný spoj do Skýcova nechodí. Bečka nám predstavil nový 48 miestny bus. Po vystúpení z neho nás Hela doplnila na 30. Počasie celkom pekné, ale mrazivý silný vietor. Zelená značka nás spoľahlivo vedie po hrebeni. Zastavujeme sa na mieste, kde si partizáni skrývali zbrane. Kde mali bunkre sme obišli, pretože miesto je ohradené kvôli mladým stromkom.

Pred stúpaním na Javorový vrch sme sa v závetrí posilnili a skoro aj poslintali. Edita vytiahla Grlík. Kto nevie, čo to je, nech sa pozrie do našej kolónky Receptúry na túry. Vraj bol nevydarený. Bodaj by všetko nevydarené tak chutilo.

Veter nás šlahav (ako hovorí Štepka) jak stará mama s metlu. Na Medveďom vrchu stretáme dve sýrske utečenkyne. Asi sa im turistika zapáčila a pokračujú aj v novej krajine. Ale veď to sú naše členky, len si chránia tvár pred vetrom a nie pred pohľadom mužov.

Hrebeňovou húsenkovou dráhou prichádzame na vrchol. Zgrupujeme sa pri kríži. Tam fúka menej, ale chutí rovnako. Na Žabici sa rozhodujeme, že ideme pozrieť Cincilak. Stavba sa začína rozpadať. Pohodlnou zostupovou cestou sa dostávame na Gedelov. Tu bolo v minulosti hospodárstvo pre pánov. Boli tu aj ovocné sady. Dnes je miesto pekne upravené s posedom, pribudla studňa. Smrad z hydinárskej farmy rozprúdil debatu kuracie a či hovädzie. Do Súloviec prichádzame hodinu pred odchodom autobusu. V krčme pod Vlčou skalou sa aktívne nefajčilo, ale smradu tam bolo dosť.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Zimný Tríbeč.