Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Vrbové - Čachtice

Dátum konania: 14. 3. 2015

Trasa: Vrbové, Šípkové - Veľký Plešivec - Čachtický hrad - Čachtice (15 km).

Turistika nie je len o kilometroch, ale aj o krajine a jej histórii. Sobotný výlet bol presne taký. Začínali sme vo Vrbovom, kde nás Edita privítala chlebom, soľou, cibuľou a oškvarkami. Historický výklad sme mali v Révayovskej kúrii. V miestností, ktorá dnes slúži ako svadobná sieň. Veľká časť prednášky bola venovaná vrbovskému rodákovi Móricovi Beňovskom, ktorý sa v tejto kúrii aj narodil.

Ten síce zomrel ako štyridsať ročný, ale dovtedy stihol navštíviť štyri kontinenty, a to v dobách Márie Terézie, ktorej bol súputníkom. Preplavil sa z Kamčatky okolo Japonska do Makaa na ukradnutej lodi. Keďže utekal z väzenia inak ani nemohol. Z Makaa cez Madagaskar do Francúzska sa plavil za peniaze získané predajom tej ukradnutej lode. Už toto by stačilo, ale to sa len Móric rozbiehal. Vrátil sa na Madagaskar v službách francúzska. Neskôr ho odtiaľ Francúzi vyhodili. Síce sa obhájil na francúzskom dvore, ale späť ho neposlali. Ide do Ameriky. Získa peniaze. Vracia sa na Madagaskar. Kde ho neskôr Francúzi zastrelia.

Osoba Beňovského, by si určite zaslúžila viac pozornosti. Veď bol hádam aj väčší cestovateľ ako Štefánik.

Vo Vrbovom sme ešte uvideli takzvanú Vrbovskú vežu. Je to 38 m vysoká kostolná veža, ktorá sa nakláňa o 99 centimetrov. Vraj je na Slovensku najšikmejšia. Navštívili sme aj synagógu postavenú v maorskom štýle. Majiteľ sa do obnovy nemá a zadarmo ju nechce obci darovať.

Do Šípkového sa vezieme autobusom. V dedine fotíme dvoch vtákov emu, či je spisovné aj "dvoch emuov?

Na turistickom chodníku obdivujeme osamotený poniklec. Dlhšiu prestávku máme až na Veľkom Plešivci (484 m n. m.). Je to kopec, ktorý nezostáva nič dlžný svojmu menu. Je totiž hôlnatý s peknými výhľadmi na vodnú nádrž Čachtice a piešťanskú dolinu. Editine takzvané grlíky idú opäť na odbyt. Vraj bude aj recept ...

Na Čachtickom hrade nás už čaká dážď a vstupné 2,50€. Dostali sme, ale pekný výklad o histórii hradu a samozrejme aj o jej najznámejšom obyvateľovi: grófke Báthoryčke. V krvi sa, ale nekúpala. Tá sa vraj do 15 min. zrazí. Ale asi bola trochu vyšinutá. Možno aj tým, že ovládala až päť jazykov. Čo je dosť aj na dnešnú dobu.

Plný zážitkov schádzame s dáždnikmi v rukách do Čachtíc. Miestne múzeum spí ešte zimným spánkom, a tak nasadáme do autobusu a odchádzame do Topoľčian.

Zapísal Peter ml.

Fotografie z podujatia Vrbové - Čachtice.