Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Poniklec na Podhradí

Dátum konania: 28. 3. 2015

Trasa: Pohdradie – jaskyňa Opálená skala – jaskyňa pod Úhradom – Holé Brehy – bývalá horáreň Janiš – Topoľčiansky hrad – Podhradie (12 km).

Výlet s poniklecom sme začali na Pohdradí, kde nás ráno vysadil autobus. Podobne ako minulý rok, ani tento sme nemali šťastie na počasie. Aspoň nepršalo. Prvú zastávku sme mali pri jaskyni Opálená skala. Stále sa nájde niekto, kto ju ešte nepozná. Ďalej sme pokračovali k tradičnému miestu s pekným výhľadom na Topoľčiansky hrad. Tu sme sa oddelili od modrej značky a lesnou cestou sa napojili na zelenú značku. V sedle pod Úhradom, sme ale odbočili aj z nej a pokračovali spevnenou lesnou cestou k jaskyni pod Úhradom. Tá je zaujímavá aj malým jazierkom na jej konci.

Skalné okno, sme pre zlé počasie tento rok vynechali. Po chvíli sme z cesty zišli dole k jednej z lúk, na ktorých sa nachádza rezervácia Holé Brehy. Dúfali sme, že na nej nájdeme kvitnúť poniklec. Mali sme šťastie. Poniklecov bolo dosť. Dokonca bol jeden aj roztvorený. Práve keď som ho išiel odfotiť, ešte aj vyšlo slnko. To bolo jeden krát, čo zasvietilo spoza mrakov za celý deň.

Minulý rok, jeden z turistov niekde v týchto miestach stratil nohavice. Aj sme jedny našli, len to zrejme neboli tie pravé. Nevadí. Skúsime o rok znovu.

Pokračovali sme dolu k ceste, ktorá vedie zo Záhrad. Po nej sme zišli k bývalej horárni Janiš, kde sme sa osviežili stále tečúcou vodou z prameňa.

Ďalej sme šli asfaltovou cestou smerom na Podhradie. Do dediny sme dorazili hodinu pred odchodom autobusu, tak sme sa ešte šli pozrieť k Topoľčianskemu hradu. Dobrá správa je, že už začala sezóna a dolné nádvorie je už otvorené. Zlá, že to horné je stále zamknuté a chýba aj akákoľvek informácia, ako sa dá ku klúčom dostať. Hrad je celkom dobre zrekonštruovaný, škoda len, že tá najväčšia atrakcia – samotná veža sa nachádza v tej zamknutej časti.

Mali sme ešte stále čas, tak sme zišli na ďalšiu autobusovú zastávku. Dobre sme urobili. Autobus totiž nevyšiel až hore pod hrad, ale zostal dole. V rozpore s cestovným poriadkom. Kto tam hore naň čakal, možno čaká dodnes.

Zapísal Peter ml.

Fotografie z podujatia Poniklec na Podhradí.