Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Poľana - 52. Výstup čitateľov Krás Slovenska

Dátum konania: 30. 5. 2015

Trasa: Bystré-Vrátka - Vodopád Bystré - Horský hotel Poľana - Melichova skala - Skliarovo (13 km).

Tohtoročný výstup čitateľov časopisu Krásy Slovenska viedol na Poľanu. Z regiónu Topoľčian sme sa nazbierali na jeden autobus.

Na vrchol viedli tri hlavné výstupové cesty. Zvolili sme asi najzaujímavejšiu - trasu C, ktorá viedla od osady “Bystré-Vrátka” cez vodopád Bystré na horský hotel Poľana. Ako sa neskôr ukázalo, veľa ľudí sa rozhodlo rovnako… .

Vodopád je národná kultúrna pamiatka. Jeho výška je 23 m a patrí k najmohutnejším na Slovensku. Samozrejme návštevník musí mať šťastie a navštíviť ho v daždivejšom o období, aby mal vodopád dostatok vody. Nám sa to pošťastilo.

Turistický chodník vedie povedľa vodopádu, krátkym rebríkom, čo robí výstup ešte zaujímavejší. Nie však počas masového podujatia, vtedy sa pomaly začne vytvárať zápcha. Možno to bude znieť neuveriteľne, ale mi sme stáli v rade nekonečnú hodinu a pol, kým sme sa dostali k rebríku.

Zdržanie spôsobilo, že sme ani nestihli vystúpiť na samotný vrchol Poľany, ale zostali sme len pri hoteli, kde sme sledovali kultúrny program a ochutnávali guláš s kofolou. Dozvedeli sme sa, že budúci ročník sa Výstup čitateľov Krás Slovenska 2016 uskutoční na Veľkej Javorine.

Do Detvy sme zostupovali okolo Melichovej skaly, kde sme sa odfotili a Peťo M. stratil okuliare. Aspoň bolo o čom rozprávať dole v krčme. V meste sa konalo aj váľanie mája (miestny názov pre “rúcanie”). Detvianci aj trochu zaspievali, zatancovali, ale pamätníci pamätajú aj vydarenejšie váľanie mája.

Miestna krčma nebola na množstvo účastníkov vôbec pripravená. Guláš sa minul príliš skoro a pivo, či kofolu vydávali príliš pomaly. Najväčší rad bol, ale na dámskom WC, pričom hojne využívali aj mužskú kabínku.

Poľana, či Detva sú zaujímavé miesta a určite sa oplatia navštíviť aj nabudúce.

Zapísal Peter ml.

Fotografie z podujatia Poľana - 52. Výstup čitateľov Krás Slovenska.