Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Lysec

Dátum konania: 24. 10. 2015

Trasa: Jelenec - Studený hrad - Kostoľany pod Tribečom - Lysec - Ploská - Velčice (15 km).

Celý týždeň panovala nádherné jesenné počasie.
Niektoré výlety sú také, že človek viac sedí v autobuse, ako chodí po lese. Čo ale turista neurobí pre krásny výhľad?

Ráno sme začínali presunom do Nitry, tam sme presadli do Jelenca. Tu nás čakala Hela s koláčmi. Presne tak si každý z nás predstavuje začiatok túry, aj keď k dokonalosti chýbala ešte káva. Cesta nás pomaly viedla po rovnej asfaltke k rekreačnej oblasti Jelenec - Remitáž. Odtiaľ sme stúpali na Studený hrad.

Studený hrad je miesto starého hradiska. Okrem toho sú zo skalného kremencového brala krásne výhľady smerom na Žirany, Žibricu. Neďaleko vyhliadky sú na skale tzv. “čeriny” - skamenelé vlnky zo dna pravekého mora.

Zostúpili sme do Kostolian pod Tríbečom. Tu sa nachádza kostol sv. Juraja, ktorý patrí k jedným z najstarších stavieb na Slovensku. Spomína sa už v Zoborskej listine z roku 1113. Jeho vzácne fresky sa práve rekonštruovali - len tak ďalej. Vedľa vinohradov sme stúpali na Lysec. Na chvíľu nás vystrašil nápis “Pozor sršne!”, ale zrejme už spali zimným spánkom.

Na Lysci nás čakal Mário s rodinou aj Jožo s manželkou. Pochutili sme si na ďalších koláčoch, ktoré priniesli. Prezreli sme si skalné okno, jediné v pohorí Tribeč. Lezecké skaly sú osadené novými istiacimi prvkami a aj malá útulňa je zrekonštruovaná. Budeme sa sem musieť niekedy vrátiť aj s kompletnou výbavou a trochu si zaliezť.

Ďalej sme pokračovali neznačeným hrebeňom na Ploskú. Chodník sa strácal v hustom poraste mladých stromčekov a bodliačí. Niektorí maloverní už strácali nádej, že dorazíme na vrchol. Vedúci (to ako ja) samozrejme nesklamal a onedlho sme sa kochali peknými pohľadmi na Veľký Tribeč.

Rýchlo sme zbehli dolu na cestu a pohodlne prišli až do Velčíc. V autobuse nás prekvapil zhovorčivý šofér. Tiež je turista a je člen miestneho turistického klubu. V Zlatých Moravciach sme si v známej cukrárni vychutnali kávu a skonštatovali, že turistika je asi najzaujímavejší šport. Do Topoľčian nás ešte čakali dva prestupy v Nitre a v Koniarovciach. Celkovo sme z Velčíc cestovali štyrmi autobusmi.

Zapísal: Peter ml.

Fotografie z podujatia Lysec.