Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Chata gen. M. R. Štefánika

Dátum konania: 3. 10. 2015

Naplnili sme autobus. Spolu nás bolo 41. Sobotňajší skorý odchod o 5:15 zvládli všetci. Na Trangoške sa rozdávajú pokyny a figy a hrušky a koláče, skrátka všetko, čo má váhu. K Jaskyni mŕtvych netopierov prichádzame v predstihu, ale jaskyniari sú už pripravení. Delíme sa na tri skupiny. Dve si pozrú základnú trasu bez lezenia, plazenia a iného poklonkovania. Tí v tretej si musia počkať do poobedia, aby sa stavy odvážnych naplnili. Základná trasa ide v úrovni siedmeho poschodia zo 14, ktoré vymodelovala rieka. Kvapľová výzdoba chýba. Trochu stúpame, trochu klesáme, trochu sa istíme, viacej nie. Prilby majú svoje opodstatnenie. Konečne nachádzame dôvod, prečo sa takto volá jaskyňa. Malá hromádka kostí uhynutých netopierov. Kosti sa stávajú zaujímavým artiklom pre návštevníkov. Nestačia ich dopĺňať. Nám stačia aj kuracie z nedeľného obeda.

Skratka na chatu bola strmšia ako rebrík. Pred chatou je rušno. Ani čo by chatár mal nejakú akciu. Ubytovali sme sa po desiatich v izbe pre 8. Prádlo si vymenila len jedna izba za 4 € na posteľ. Voľno pred večerou sme využili na prechádzku po hrebeni. Počasie bolo katalógové. Niektorí sa ocitli aj na Ďumbieri. Na chate bolo viacej ubytovaných ako miest v jedálni. Večer sme strávili na izbe pri zadržiavaní dychu a pri schôdzovaní našich vysokohorských členov.

Líhali sme si v nádeji, že aj nedeľa bude rovnako slnečná. Raňajky sme mali objednané na 7 hodinu. Pohľad z okna bol mliečny. Do deviatej to prejde, hovorili optimisti. Vydali sme sa na Ďumbier. Vietor, hmla boli našimi sprievodcami. Niektorí na vrchol ani nejdú. Tí, čo boli, boli na tom rovnako, ako tí, čo neboli. Mliečne dopoludnie sa neskončilo ani na Chopku. Len v Kamennej chate bola lepšia viditeľnosť. Fungujúce lanovky zlákali najmä kolenárov. Po zostupe na Srdiečko sa obloha vyjasnila. Už sme sa na hrebeň nevrátili. Stačil nám aj interiér autobusu, ktorý nás úspešne doviezol domov.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Chata gen. M. R. Štefánika.