Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Brezová, Oslia skala

Dátum konania: 7. 11. 2015

Trasa: Veľké Uherce - Brezová - Dobrotín - Oselná skala - Veľké Uherce (16 km).

Babie leto pokračuje. Na autobusovej stanici sa naložíme do svojich oceľových tátošov. Smer Veľké Uherce priehrada. Obec stojí, priehrada je už dva roky vypustená pre priesaky vody. Je z nej zarastený suchý polder. Ukazujú sa prvé lúče slnka. Ideme po neznačenej trase. Prvú pauzu si dávame pri chate, ktorej vlastníkom je KST Veľké Uherce. Tiež by sme podobnú prijali.

Fotíme pekné jesenné výhľady do doliny. Po polhodine prichádzame k prírodnej rezervácii Dobrotínske skaly (niekde písané aj Dobrolínske skaly). Strmo dole pod skalami je malá jaskyňa. Kto chce nazrieť dnu – musí sa riadne prikrčiť. Za dolinou sa pred nami vypína skalnatý Oselný vrch. Nechávame sa k nemu viesť šuchotavými krokmi medzi lístím už po značenej trase.

Pred Oselným stretávame skupinky turistov z Prievidze. O chvíľu jeden z nich šprintoval späť na Oselný vrch. Zabudol si tam vlastný batoh! Náš vedúci skonštatoval, že to bol asi vedúci ich skupiny, ktorému zlyhal osobný nosič batohu.

Náš najmenší turista Maťko napriek dobrej výzbroji (nôž, pištoľ) na chvíľu zasa stratil mobil. Našťastie sa našiel.

Z Oselného už za drobného rosenia schádzame strmo po kameňoch a lístí k chodníku. Pri autách Palino robí pokus so zapaľovaním suchej trávy kresadlom. Vzbĺkla v okamihu, suchý lišajník pod ním trošku pomalšie.

Spokojní s pekným dňom sa rozchádzame domov.

Zapísala Edita.

Fotografie z podujatia Brezová, Oslia skala.