Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Bezovec

Dátum konania: 10. 1. 2015

Trasa: Podhradie – Bezovec – Podhradie (20 km).

Predpoveď počasia na deň túry bola mimoriadne zlá. Bol hlásený silný dážď už od predchádzajúceho večera a mal trvať minimálne do obeda. I tak sa našli tri odvážne turistky a traja odvážni turisti.

V Podhradí, z kadiaľ sme vyrážali nás už spomínaný dážď čakal. Niektorí sa rozhodli pre dáždniky, iní pre pršiplášte. Žiaľ stále bolo aj dosť snehu. To aby sme neprišli domov suchou nohou :)

Na mieste, kde asfalka schádza k Janišovi sme nepokračovali po značke, ale odbočili pravo po neznačenej ceste. Ide takmer rovno, bez strmších stúpaní alebo klesaní. Vhodná pre bežkárov, či cyklistov. Pod Skalinami sme sa napojili na červenú značku z Prielačiny. Ňou sme sa dostali do Sedla pod Skalinami a normálne pokračovali na Bezovec.

Na Bezovci sme si dali gulášovú polievku, kávu a odfotili sa. Ja som si vyžmýkal ponožky. Zároveň prestalo pršať a zdalo sa, že by to mohlo vydržať na celú cestu späť. Tú sme už šli celú po značke. Začala sa aj dvíhať hmla a nečakane pekné výhľady na seba nedali dlho čakať. Dokonca sa nám podarilo zazrieť aj Kamzík nad Bratislavou.

Z pomedzi oblakov sem-tam vykuklo slnko, jarný vetrík nás pomaly vysúšal. V takej pohode sme dorazili aj späť do Podhradia. Tesne pred odchodom autobusu sa obloha sfarbila do dúhových farieb. Zvláštny úkaz.
Topánky sú už na radiátore 24 hodín a stále nie sú suché. Taká to bola túra.

Zapísal Peter ml.

Fotografie z podujatia Bezovec.