Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Oblúk, Píla, Jazvečí hrad

Dátum konania: 30. 3. 2014

Trasa: Jaskyne Oblúk, Píla, Jazvečí hrad, Mullerova priepasť a jaskyňa (10 km).

Osemnásti sme vystúpili v Píle pri Jednote. Cigáni boli ešte ospalí a málo pohybliví ako Salamandra v jaskyni. Bez obáv sme preto odišli od našich áut. Oproti kostolu odbočujeme smerom na  bezmenný štál. Majiteľ domu nás posiela na cestu, ktorá nás dovedie k jaskyniam. Sme nedočkaví. Skupinka sa oddelila a skontrolovala strmé skalné svahy. Jaskyne však boli inde. Zhliadli sme ich z lesnej cesty. Strmým výstupom sme sa dostali k Oblúku. Portál je vysoká a hlboký 12 m a šírka je 17 m, aj keď pod článkom sú iné údaje. Tie sa totiž líšia. Nad ním je ďalšie okno. Dostať sa k nemu sa dá len s horolezeckým výstrojom alebo bez neho, ale aj bez rozumu. Nad jaskyňou je závrt a vedľa neho je po skalou ďalšia diera, kde bolo kopané. Hneď vedľa je zamurovaný vstup do jaskyne Píla. Vraj je pekná. 250 m západne je Jazvečí hrad. Omyl. Niekto buď nepozná svetové strany, alebo to bol úmysel. Nakoniec sme jaskyňu našli uvedených 250 m JJV. Bol to náš najkrajší objav. Keď sme sa po štyroch presunuli dovnútra, mohli sme sa narovnať, obdivovať brčká, vejáre, okná i kopané diery v rôznych smeroch. Jeden netopier sa hompáľal v prievane. Von sme vyšli sfarbení mierne na hnedo. Pozreli sme sa ešte do jednej malej jaskyne a už sme sa tešili na vodu, kde sa trochu umyjeme. Baňa bola zavalená a tak ideme po asfaltke k autám. Pri kostole nachádzame spílenú lipu. Priemer kmeňa bol 1,3 m. Jedno auto bolo unavené a odišlo domov. Ostatní sme sa vybrali hľadať ešte Mullerove jaskyne a priepasti. Autá sme nechali pri pamätníku neznámeho vojaka nad Mullerovým štálom. (Bol tak neznámy, že na pamätnej doske napísali „neznámi“.) Dobre zapadli medzi množstvo odpadu. Lesnou cestou klesáme. Všimli sme si opustené, schátrané osady. A už sa škriabeme na kopec . Vytvorili sme rojnicu. Dlho sa nám nedarilo. Až prišiel výkrik. Bola to nejaká priepasť. Ešte sme na vrchole našli jaskyňu, ale popis sa nezhodoval s Mullerovou jaskyňou. Slnko sa blížilo k obzoru. Nuž sme sa pobrali k autám. K Mullerovi sa ale určite vrátime. Hľadaním jaskýň sme strávili úctyhodných 5 hodín. Stálo to zato. Neubránili sme sa však ďalšej strate. Janko stratil GPS. Minulý týždeň Paľo stratil nohavice. Keď budete vidieť turistu bez nohavíc a či blúdiaceho, vedzte, že to sú naši.

Zapísal Peter.

Jaskyňa Oblúk (480 m n. m.), dĺžka 19m. Nachádza sa v strmom bralnatom svahu v mohutnom previse (výška previsu je 13m, šírka 19m). Dĺžka samotnej jaskyne 19m. GPS súradnice: N48º 31,484' - E18º 34,540'.

Jaskyňa Píla (482 m n. m.) sa nachádza v nenápadnej štrbine SV pár metrov od jaskyne Oblúk, dĺžku by mala mať 104m, hĺbka 48m, v súčasnosti je uzatvorená. GPS súradnice: N48º 31,505' - E18º 34,530'.

Jaskyňa Jazvečí hrad sa nachádza 250m JJV od jaskýň Oblúk a Píla. Dlhá by mala byť okolo 25m. GPS súradnice: N48º 31,380' - E18º 34,458'.

Fotografie z podujatia Oblúk, Píla, Jazvečí hrad.