Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Martinské hole

Dátum konania: 24. 5. 2014

Trasa: Stráne – via ferrata – Martinské hole – Veľká lúka – Veterné – Bystrička Lázky (21 km).

Zázraky sa dejú aj na Slovensku. Horská služba vybudovala via ferratu v doline Mlynského potoka. Len tak, pre ľudí. Nič za to nemá. Len starosti s jej údržbou. No nie je to podozrivé? Aj poľovníkom, tým ochrancom všetkých zvierat na svete. V mene života žiadajú jej zrušenie. Po tom, čo sme videli, veríme, že sa im to nepodarí.

Autobus nás vysmradil. Vzduch vonku sa zdal ešte lepší ako bol. Ideme po žltej značke. Okrem nás stretáme veľa ľudí. Majú ten istý cieľ. V jednej zo 180 stupňovej zatáčke je na strome nesmelo prichytený odkaz na via ferratu. Náš predvoj, aby sme nezablúdili, urobil z dreva mohutnú šípku. Delíme sa. Na via ferratu vedie pohodlná cesta. A už sa to začína. Niektorí sa odievajú do výzbroje VHT. Cesta ide najskôr kameňmi vedľa potoka s dostatkom vody. S metrami stúpa aj náročnosť. Laná sú vzorne napnuté. Žulové kamenie nie sú tak členité ako vápencové v Raji a či Jánošíkových dierach. To lano je tu naozaj potrebné. Stupy sú niekedy ďaleko od seba, čo sa nepáči menším účastníkom. Je tu aj rebrík. Zváral ho amatér. Dúfam, že niečo vydrží. Sme na mieste, kde sa dolina delí. Vľavo je vraj ľahšia trasa. Vedie mohutným vodopádom, prechádza cezeň a tratí sa za zatáčkou. Vpravo je ťažšia varianta. Je vzdušnejšia. Stúpa sa strmo. Je rovnako nádherná. Opúšťame potok. Pri kríži sa stretajú trasy - ľahšia B a ťažšia C. Odtiaľto je to kúsok do lyžiarskeho centra na Martinských holiach. Tu sa dávame dohromady, občerstvujeme sa na starej chate. Pohľady na Turčiansku záhradku sú uchvacujúce.  Po asfaltke stúpame k vysielaču a pokračujeme po hrebeni na Veterné. Pri obchádzaní rašelinísk je telo blahodárne masírované kosodrevinu. V doline zúri búrka. Jej okraj nás trochu pokropil. Klesanie je strmé, kolená už ani nevŕzgajú. Na kraji lesa sú haciendy. Autobus nás vzorne čaká. Tí poslední nemali ani šancu na návštevu krčmy.

Via ferrata je nádherná. Ešte bude potrebné trasu riadne vyznačkovať, zaznačiť do mapy. Väčšina účastníkov trasy absolvovala bez istenia. Dá sa, ale bezpečnejšie je to s istením.
Ďakujeme.

Zapísal Peter, fotografie sú od Marcely a Fera.

Fotografie z podujatia Martinské hole.