Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Čerešňová

Dátum konania: 1. 6. 2014

Trasa: Topoľčany – Bedzany – Tvrdomestice – Nový svet – zjavenie – Nemečky – Kulháň – Duchonka – Jacovce – Topoľčany (55 km).

Predpokladal som, že poľné cesty budú plné vody. Preto som ani nekontaktoval naše vyslané členky z Okšovho mlyna – Janku a Danku – či by nešli s nami pohľadať židovský cintorín v blízkosti zjavenia. Opak bol pravdou. Počasie ako z katalógu. Bez vetra to bolo za príplatok. Nuž, nech radšej fúka. Po roku sa objavil aj Miro so svojím tandemovým bicyklom. Šoféra som mu robil ja. Desať ľudí na 18 kolesách. V Bedzanoch  sledujeme očami čerešne. Niektoré by stáli za hriech. Do Tvrdomestíc ideme poľnou cestou. Odbočujeme na Nový svet a pokračujeme zasa poľnou cestou. Výhľady sú na pohoria Považský Inovec i Strážovské vrchy. Vietor hladí nedozreté klasy obilia i zoskupenie hrachu s ovsom. Zastavujeme sa pri zrelých čerešniach. Edita konštatuje, že sú bio. To znamená s prísadou mäsa. Zasa navštevujeme miesto zjavenia. Nie je pokosené, ale pribudlo dosť nových obrazov. Kliešte z vysokej trávy prestupujú na naše obnažené nohy. Katka nás ohúrila informáciou, že Jacovčania urobili pre svojich starých členov výjazd na Panskú javorinu na autách. Nakoniec autá odstavili v sedle Jamka a odtiaľ si to vyšliapali. Všetka česť. My sme sa zastavili u Mikuša na Kulháni. Pitivo nebolo podľa našej chuti, tak sme sa dohodli, že sa občerstvíme až v Prašiciach. Tam je aj dobrá zmrzlina. Po občerstvení sme s Mirom  odchádzali ďaleko poslední. Cesta dolu kopcom s vetrom do chrbáta bola zážitkom. Škoda, že už neboli koliečka na prehadzovanie a že sme nemali tachometer. Mira som opustil v poliklinike. Tam má masážny salón a parkuje tam aj bicykel. Dcéra sa mala poňho zastaviť.

Miro by bol veľmi rád, keby s ním mohol niekto chodiť častejšie na bicykli. Potrebuje vodiča, pretože je nevidiaci. Ak má niekto záujem, ohláste sa mne. Rád ho poteším. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že jazda po asfalte je bez problémov. Tie nastanú na užších lesných a poľných cestičkách. Bicykel je dlhý a ťažšie ovládateľný ako jednomiestny. Mirova radosť vám bude odmenou.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Čerešňová.