Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Vtáčnik

Dátum konania: 23. 11. 2013

Trasa: Podhradie – Jarabá skala – Vtáčnik – Kamenec pod Vtáčnikom (20 km).

Katarínsky výstup na Vtáčnik sa začal v Novákoch, príjemným, hodinovým čakaním na autobus do Podhradia. Tí šťastnejší tento čas využili na rannú kávu v miestnom pohostinstve. Pohodová atmosféra pokračovala aj ďalej. Vyšlo slnko, príjemne sa oteplilo. Krásne výhľady nás sprevádzali celý čas. Na Jarabej skale sme ochutnali “Muffiny pre lenivé maminy”. Osobne mi tam chýbali kúsky čokolády, tie boli nahradené čokoládovými Be-Be keksíkmi.

Na hrebeni už aj trochu fúkalo. Stále v družnej nálade sme nakoniec vyšli až na vrchol. Počasie nám stále prialo, takže sme mali prekrásne výhľady. Od Sitna, cez Nízke Tatry, Skalku v Kremnických vrchoch, Veľkú Fatru, Malú Fatru a Kľak. Nasledovali tradičné spory, o tom ktorý kopec sa ako volá. Ten čo vyzeral ako Tatranský Kriváň sme demokratickým hlasovaním prehlásili za Kriváň a začali schádzať.

Pri zostupe sa ešte pekne ukázal vrch Strážov. Možno niekde tam sme stratili skupinu 5-tich turistov. V Krimi novinách na Jojke po nich ešte nevyhlásili pátranie, aj Nový Čas o nich mlčí, tak snáď šťastne dorazili aj oni. Ešte rýchla káva v Kamenci pod Vtáčnikom a poďho na autobus. Na vlakovej stanici sme urobili menšie zmetky, keď sme si kupovali skupinový lístok, ale nevedeli sme sa porátať. Zostávalo už len nasadnúť no nového, pekného vlaku a ochutnať vianočné medovníčky zo Solčian. Boli vynikajúce, rovnako ako celá túra.

Zapísal a odfotil Peter ml.

Fotografie z podujatia Vtáčnik.