Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Jurko

Dátum konania: 28. 4. 2013

Trasa: Topoľčany – Urmince – Krtovce – Nitrianska Blatnica – Jurko – Blesovce – Topoľčany (52 km).

Skoré a studené aprílové ráno (a ešte raz skoré 7,30!) sme sa stretli šiesti v Topoľčanoch na cyklo túru. V Chrabranoch sa pridali ďalší dvaja. Cesta do Nitrianskej Blatnice prebiehala s úsmevom na tvárach, snáď s výnimkou stúpania na Urminský kopec.

Na sviatok sv. Juraja chodí ku kostolíku (prekvapivo - sv. Juraja) každoročne viac a viac ľudí. Nechýbajú skauti, ktorí majú sv. Juraja svojho patróna, či „trampi“, ktorí sa tešia na rôzne tekuté lahôdky. Kto mal viac návštevníkov, či boží stánok alebo tie chmelové, je ťažko povedať. Možno 50:50. Nechýbali medovníkové stánky, cukrová vata, slnečné okuliare (2x), detské hračky (malé deti sediace na sv. omši s umelohmotnými kalašnikovmi). Každí si prišiel na svoje.

Na kostolík najviac ľudí chodí z Nitrianskej Blatnice. Cez davy ľudí sme sa predierali hore. Veľa pútnikov išlo pešo, menej či na bicykli. Majitelia stánkov a kňazi – autami.

Po omši nasledoval obed a stretnutie s turistami snáď z celého topoľčianskeho regiónu: Jacovce, Urmince, Tesáre. Vidieť bolo aj Veľký Klíž.

Mraky zopár krát pohrozili dažďom, ale cesta späť bola príjemná. Zostávala už len krátka foto-zastávka na benzínovej pumpe a rozlúčková kofola v Urminciach. Do Topoľčian sme dorazili o jedného strateného cyklistu menej.

Zapísal Peter ml.

Fotografie z podujatia Jurko.