Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Zimný Tribeč

Dátum konania: 1. 12. 2012

Trasa: Krnča – Trojchotár – Medvedí vrch – Veľký Tribeč – Kovarce (21 km).

Ako každoročne, aj tento rok sme sa boli pozrieť na Tríbeč. Bolo nás 26 a zdá sa mi, že každou akciu je nás stále viac.

O 07,50 hod. sme vyštartovali z Krnče. Tóno ponúkol „štartovné“ z domácej pálenice od známeho. Rezkým krokom ideme cez kameňolom, ktorý sa nepríjemne zväčšuje. Štartovné nás nejak zdržalo a tak ideme na konci pelotónu. Po pár kilometroch odbočujeme doprava, po mne už neznámej ceste. Po chvíli zostávame stáť. Náčelník ponúka koláčiky a ja večne hladný si beriem dva.  Pravdepodobne sa niekomu neušlo. Koláčiky boli od Janka P., ktorý oslavoval 50-ku. Dostávam plnú dôveru doviesť pelotón na Trojchotár. Súradnice mám síce uložené v GPS aparáte, no malý displej mi toho veľa neukázal. Mám na výber dve cesty, ktoré sa pravdepodobne niekde aj tak stretnú. Vyberám tú, čo ide priamo za naším cieľom. Je strmšia a horšia, ale čo už. O 9. hod. sme na Trojchotári. Je tu trochu chladnejšie ako dole. Posilňujeme sa zásobami a teplým čajom.

Po krátkej poauzičke pokračujeme po modrej značke na Medvedí vrch. Mário zbadal zvalený ihličnatý strom. Odlomil si zopár vetvičiek, ktorými vyzdobil Juniorovi batoh. Pokračujeme ďalej na Veľký Tribeč. Pelotón sa roztiahol. Vychutnávam si ticho a kľud. Keby sme to mali aj v meste…

O 10,45 h sme dorazili do cieľa našej túry – na Tribeč. Posilňujeme sa. Dokonca sa mi ušiel aj pravý solčanský koláčik, ktorého meno som už zabudol… (štedrák) ale bol dobrý. S Máriom a Tónom si meníme pôvodný plán – nepôjdeme do Súloviec, ale do Kovariec. Pôjdeme po vale až do Topoľčian.

Ďalšou našou zastávkou je málo známy Cincilák, ktorý sa ukrýva na hrebeni asi 1 km juhozápadne od Tríbča. Idem známou cestou a po chvíľke sa už kocháme výhľadom na hrad Gýmeš. Vraj odtiaľ malo vidieť aj na Čierny hrad, ale mne sa zdá, že tomu bráni kopec.

Z Cinciláku sme sa po ceste vrátili na cestu pod Tríbeč. Cestou sme stretli Peťa M., ktorý zmätene pobehoval medzi stromy. Vyzeralo to, ako keby blúdil… Pôvodný plán sa mení pre všetkých a po modrej značke spoločne ideme smerom na Kovarce. Pelotón sa znovu naťahuje. Prudšie klesanie preveruje pevnosť našich kolien. Kolená vydržali a dostali sme sa na Pochabany. S Tónom sme skonštatovali, že by nebolo zlé tadiaľ sa na jar previesť aj na bicykli. Je tu veľ ešte nepreskúmaných cestičiek.

Do Kovarskej krčmy sme dorazili tesne pred 14. hodinou. Posilňujem sa pivom a prineseným salámovým chlebom, ktorý sa pred personálom snažím ukrývať pod stolom. Vyzerá to, ako keby som prežúval pivo. O 14,30 hod. vyrážame. Mário a Jano H. majú nejaké nezrovnalosti ohľadne vzdialenosti do Topoľčian. Vyrazilo nás 6, po chvíľke sme zistili, že ešte dvaja sú pred nami. Chvíľu ideme spolu, no po pár kilometroch sa trháme. Do Topoľčian sme došli o 16,10 hod. Na námestí stretáme turistky, ktoré išli autobusom.

GPS mi pred činžiakom ukazuje, že sme prešli 31,5 km – trochu sa nám to natiahlo.

Zapísal Fero.

Fotografie z podujatia Zimný Tribeč.