Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Salamandra

Dátum konania: 18. 2. 2012

Trasa: Motanie sa v okolí lyžiarskeho strediska Salamandra v Štiavnických vrchoch. (0 km).

Pochovávanie basy v dedinách spôsobilo, že sme sa zmestili do 27 miestneho autobusu a jedného auta. Zišlo sa nás 31. Šofér častým kontaktom s visiacim ružencom nevzbudzoval veľa dôvery. Veľké Pole sme prešli bez problémov. Za Hodrušou po odbočke k Hodrušskému jazeru nastali problémy. Cesta nebola dostatočne posypaná. Autobus musel cúvať a na rovinke nás vypľul. Pešiaci nefrflali, bežkári nefrflali, zjazdári nefrflali. Frflala Miladka. Stredisko nás privítalo hudbou. Hneď som nadviazal kontakt s miestnym alkoholickým združením. Jeho predstaviteľ mi ponúkol nerast ametyst. Keď som mu povedal, že ani ja neberiem tabletky proti alkoholu, nemal som lepšieho kamaráta. My sme ale začali hľadať bežecké trate, ktoré sú tri podľa prospektov. V hornej polovici zjazdovej trati sme niečo našli. Turisti prichádzajúci z Červenej studne trasu prešlapali. Nuž sme sa vybrali po tejto trase. Viedla vrstevnicou nad cestou vedúcou z Hodruše do Štiavnice. Bola pomerne frekventovaná. Na otočke sme sa rozdelili. Vracali sme sa po starej, dobre prešlapanej stope i hrebeňom, kde nástup bol horší.

Bežecké trasy neboli vôbec upravené. Bežkári asi nie sú zaujímaví. Veľa tvoria a málo trovia.

Pešiaci sa vyviezli lanovkou na hrebeň a odtiaľ prešli cez Tanád, Paradajz na Červenú studňu. Potom sa po asfaltke zosunuli až k autobusu.

Zjazdári boli celkom spokojní. Na zjazdovke bolo veľa kolízií a zranení. Nás obišli.

Občerstvenie bolo mizerné. Osobne som nevydržal stáť v dlhom rade. Stáli návštevníci hovorili, že v minulej sezóne boli dva bufety navyše. Keďže to bola konkurencia, v tomto roku ich nedovolili otvoriť. Pôvodným majiteľom strediska bol poslanec s gorilími sklonmi – Kaník.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Salamandra.