Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Koplotovce

Dátum konania: 9. 9. 2012

Trasa: Topoľčany – Urmince – Krtovce – N. Blatnica – Radošina – Orešany – Koplotovce – Piešťany – Moravany nad Váhom – Výtoky – sedlo Kostolný vrch – Dolina – Bojná – Urmince – Topoľčany (96 km).

Budík ma budí o 06.30 hod. Teplomer ukazuje neuveriteľných 12 stupňov – šak zamrznem. Obliekam si trojštvrťové nohavice, dres s dlhým rukávom a prihadzujem aj vestu. Teplota o hodinku mierne stúpla. Ako obyčajne bol štart o 08.00 hod. pri Tescu a ako obyčajne sme počkali 5 minút – ak by niekto pridriemal. Prišil som ako prvý a čakal som, kto príde, pretože trasa je kopcovitá. Presne o 08.00 hod. prišiel „klubový náčelník“ so synom a Paťo K. oblečený v krátkom ako ja pri 30 stupňoch. „Konečne mi nebude teplo“ poznamenal. Účasť prisľúbil Oliver, ale keďže v časovom limite nebol na štarte, tak som ho aspoň telefonicky zobudil. Značne unavený bol ešte v posteli. Ani sa mu nečudujem, veď toľkokrát prejsť na bicykli cez Tríbeč na rande dá zabrať.

Vyštartovali sme smerom na Urmince, kde nás čakal Peťo M. Pokračovali sme do kopca smerom na Horné Štitáre. V svižnom Urminskom kopci sa zobudili tí, čo tak ešte neurobili a tí čo sa naobliekali, sa povyzliekali – čiže ja. Z H. Štitár pokračujeme cez Krtovce na N. Blatnicu a Radošinu. V Radošine sme si všimli pohostinstvo s podkrovím, z ktorého vyčnievalo nekonečné množstvo okien. Architekti by plakali a trhali diplomy.

Z Radošiny pokračujeme na Orešany a Horné Otrokovce, kde nám Peťo M. „vybavil“ občerstvenie. Pri pohostinstve však zisťujeme, že sme rýchli a prišli sme o 1,5 hodiny pred otvorením. Pokračujem po kopcoch až k ťahu Hlohovec - Piešťany. Na križovatke je policajtka s usporiadateľmi. Konali sa tu preteky „ Tour de Gas 2012“ a práve prebiehala časovka. Počkali sme na jedného pretekára a poďme po ňom. Obehli sme ho – asi mal toho dosť. Zastavili sme sa v Koplotovciach – v cieli dnešného dňa. Prameň vody sme našli hneď. Vodu „vajcovku“ bolo cítiť na väčšiu vzdialenosť. Odvážnejší sa napili hneď, ja som radšej počkal. Nakoniec som neodolal a vypil som jednu cykloflašku. Babička ktorá práve prechádzala okolo sa nám prihovorila a dokonca nám priniesla cukríky, ktoré jej dala dcéra letuška. Za zatvorenou bránou bolo vidieť napustený bazén. Nejaká pani povedala, že bránka sa dá otvoriť a tak Peťo M. s „náčelníkom“ išli na prieskum.

Pokračujeme ďalej smerom na Sokolovce. Fúka protivietor. Obieha nás „časovkár“. Prečo to nevyužiť a tak sme sa zavesili za neho. Ako dobre že sa ponáhľa. Pred Sokolovcami sa odpájame a pokračujeme po hrádzi okolo Sĺňavy. Zastavili sme sa pri areáli vodných športov v Ratnovskej zátoke. Pozreli sme si pomerne zdatného „lyžiara“, ktorého vlek ťahal pomerne rýchlo. Po ňom išiel asi menej zdatný, lebo vlek spomalil. Čakali sme, ako sa odpojí z lana, no sklamal nás a pokračoval do ďalšieho kola. Krátko nato sa však vykúpal vo vode a lano pokračovalo bez neho.

Po hrádzi pokračujeme do Piešťanských kúpelov. Tam sme kochali jazierkami. Korytnačky lovili mušky na leknách, rybičky sa spokojne kŕmili rožkami. Peťa M. zaujala vraj agresívna žaba na okraji jazierka.

Pokračujeme do Moravian nad Váhom, kde sme sa plánovali najesť. Zastavili sme sa v reštaurácii pri ceste. Zaujalo ma menu sa tabuli – sklamanie, vraj sa varí až od 16. hodiny a tak si objednávam dve pivá. Posilňujem sa menšou paštékou s tromi krajcami chleba. Tu nás dobehla naša cyklistka, ktorá nestihla štart a priebežne sa nás pokúšala dobehnúť. Po posilnení pokračujeme do lesa – rázcestie Výtoky, sedlo pod Kostolným vrchom smerom na Dolinu. Túto časť sme už mali s Peťom M. už dvakrát prejdenú a konečne to teraz bolo bez dažďa a defektu. Z Doliny pokračujeme na Bojnú. Po prašnom úseku okolo nás prešli autá a značne rozvírili prach. Na Bojnej sme sa ešte zastavili v krčme, aby sme zmyli prach z hrdla.

Koplotovce sú dedinkou v blízkosti Hlohovca. Priamo v obci vyviera liečivá termálna voda. Dva vrty dosahujú teplotu 25 °C. Voda má blahodárne účinky na ochorenia kože a tiež tráviaceho a pohybového ústrojenstva.

Zapísal Fero.

Celkové stoupání: 1447 m

Fotografie z podujatia Koplotovce.