Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Prezentácia klubov

Dátum konania: 15. 1. 2011

Trasa: Podhradie – Úhrad – jaskyňa – Podhradie (8 km).

Tretí ročník prezentácie klubov sa vydaril. Pred samotnou prezentáciou sme sa boli prejsť. Zvolili sme trasu okolo chát na Podhradí a neznačenou cestou do sedla Úhradu. Tu sme sa stretli s Partizánčanmi, ktorí šli po zelenej značke. Maroš nás doviedol k zatiaľ nepomenovanej jaskyni. Oproti minulému roku je trochu hlbšia. V jej strede sa týčil ľadový kvapeľ. S rukami od blata sme vychádzali von. Pri jaskyni je zbierka kostí. Ľudské sme nenašli. Ďalšou atrakciou je skalné okno cca 200 m ďalej. Prístup k nemu nebol najlepší, ale okno bolo pekné a hlavne bolo otvorené. Šmýkali sme sa na konároch prikrytých lístím. Tesne sme minuli Holé brehy. Pod Úhradom sa časť odčlenila. Šli pripraviť kultúrny dom na naše prijatie – ozdobiť stoly a podobne. My, čo máme ruky len na jedenie a nie na prácu, pokračujeme na vrchol. Čaká nás tu pár Tesárčanov a Bojňanci. Pozreli sme sa cez mladé javory na hrad. Upečené prasa už čakalo, nuž sme sa rýchlo pobrali dole. Zastavili sme sa aj pri Opálenej skale. Tiež tu bolo vidieť jaskyniarsku činnosť.

Po príchode na Podhradie som neveril vlastným očiam, koľko ľudí tam bolo. Vyše sto. A prasa nie a nie narásť. Ušli sa nám menšie porcie, ale všetko istil chlieb s masťou a cibuľou. Prišli aj niektorí z pozvaných starostov – Podhradie, Kuzmice, Tesáre, Závada, Tovarníky. Začala sa prezentácia. Kvalita príspevkov sa zvyšuje. Neodpustím si ale poznámku, že keď 15 minút tak pätnásť. Takto sa to pretiahlo do 19,00. Starostovia toľko nevydržali a tak sme sa s nimi stretli počas prezentácie. Dohodli sme si spoluprácu pri čistení odpílených javorov pod Úhradom, pomoc pri stavbe prístrešku na Panskej javorine a navrhli sme usporiadanie turistického zrazu v budúcom roku. Všetko sú to noví starostovia a majú chuť. Len nech im dlho vydrží.

Súťaž o najkrajšiu fotografiu vyhral Paľo Janček z Práznoviec. Tiež kvalita súťažných fotografií sa zlepšuje. Príjemné posedenie sme zakončili bujarou zábavou pri živej hudbe kapelníka Paľa Jančeka. Tancovalo sa až do polnoci.

Zapísal Peter.