Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Brigáda na juhu

Dátum konania: 16. 4. 2011

Tak ako dopadla I. Kapitalistická brigáda? Ako sa to vezme. Propagácia bola slabá. Informácie boli iba v Dnešku, na našej webovej stránke a cez pozvánky členom turistických klubov Žochár Topoľčany a Alpin klubu Jacovce. Otázkou zostáva, ako informovať ľudí na sídlisku. Mestský rozhlas nemáme, informačné tabule nikto nečíta. Roznášať pozvánky do každého vchodu je časovo i finančne náročné pre ľudí, čo si platia všetko sami. Propagáciu musíme zlepšiť. S účasťou turistov to bolo dobré. Prišlo ich 23 a okrem toho prišli traja dobrovoľníci z mesta. Pomôcť nám prišli aj deti zo Spojenej školy – špeciálnej ZŠ internátnej pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou. Zúčastňujú sa na našich akciách, nuž nám pomohli. Vyzbierali 10 vriec odpadu.

S upratovaním sme začali od lesíka pri novostavbách na sídlisku Juh. Poorezávali sme spodné konáre, zbavili sa náletových rastlín. Zrazu sme sa všetci videli. Zber odpadu sa nezmestil ani do 60 vriec. Našli sme aj odpad z reštaurácie. To naši občania bez domova sem dotiahli vrecia odpadu a hľadali v nich niečo pod zub a či do suchého hrdla. Čo nezúžitkovali, nechali. Popílené konáre i starý drevný odpad sme povynášali von, podľa možnosti vyhrabali a pokosili už rastúcu zelinu. Zrazu sme mali pred sebou pekný park. Niekde slnko, niekde chládok. Miesto ako stvorené na oddych.

A čo ďalej? O vyčistené miesto sa bude treba starať i naďalej, aby znovu nezarástlo. Naša aktivita chcela upozorniť, že napriek nízkym nákladom je možné vytvoriť pre občanov mesta pekné miesta. Podobným spôsobom by sa dalo upraviť pobrežie rieky Nitry až po sútok s Chocinou. Vznikla by tak veľká oddychová zóna pre celé Topoľčany. Kto neverí, nech sa príde presvedčiť na vlastné oči.

Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným.

Zapísal Peter.