Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Bicyklom na Veľký Inovec

Dátum konania: 14. 8. 2011

Trasa: Topoľčany – Veľký Klíž – Vrchhora hradská – Nestašova dolina – Hlboká dolina – Skýcovský mlyn – Jedľové Kostoľany – horáreň Osná dolina – Veľký Inovec – Jadová – Obyce – Skýcov – Topoľčany (116 km).

Na štart sme sa postavili štyria – Jano M., Mário J., nový cykločlen Palo A. a ja. Počkali sme diplomatických 5 minút a keď sa už nikto nepridal, tak sme vyštartovali. Išli sme cez Práznovce, Bošany na Veľký Klíž. Odtiaľ sme pokračovali smerom na Vrchhoru smerom na ťah Veľké Uherce – Topoľčianky. Štvorčlenný pelotón išiel pokope, nikto nezaostával. Po 1,3 km sme odbočili doľava na lesnú cestu. Po krátkom úseku sme si s Janom M. všimli na ceste pohodený paroh a tak sa Jano M. obetoval a otočil sa. Ukázalo sa, že to nie je paroh, ale nejaký veľký, pre nás „nehríbarov“ neznámy hríb. Po asi 3 km sme sa dostali na križovatku, na ktorej sme sa mierne posilnili a pokračovali sme dolinou ku Skýcovskému mlynu.

Našou ďalšou zastávkou má byť rozhľadňa na kopci Drieňová. Za Skýcovským mlynom schádzame z peknej asfaltky. Čaká nás brodenie cez potok, kde si každý z nás namočil tenisku. Pokračujem po okraji poľa, kde som si v tráve premočil druhú, ešte suchú tenisku. Vrch sme obišli zľava a po krátkom stúpaní sme sa dostali na vrchol. Z rozhľadne sa kocháme pohľadmi na okolie.

Z rozhľadne mierime na Jedľové Kostoľany, kde nás čaká ďalší mlyn. Najskôr sa zastavujeme v Jedľových Kostoľanoch., pretože Jano M. vypil všetku vodu čo mal a začal poškuľovať po našich zásobách. Krčmu sme nenašli. Našli sme malé súkromné potraviny, ktoré boli samozrejme zatvorené. Rozhodli sme sa, že si vypýtame vodu v susednom dome. Otvorila nám staršia pani, ktorá ochotne púšťa Jana M. do domu, aby si nabral vodu. Buď jej pripadal najmenej nebezpečný alebo najviac vysmädnutý. Mário J. od nej zistil majiteľku susedných potravín, ktorá po chvíli ochotne prišla a otvorila obchod. Pri obchode sa pri nás zastavil miestny turista, ktorý sa nám snaží zmeniť plánovanú cestu na Veľký Inovec. Nepodarilo sa mu to. Po občerstvení pokračujeme k mlynu za dedinou. Od nej sme sa ešte vybrali k Živánskej veži, ktorú si želal vidieť Jano M.

Zo Živánskej veže sa vraciame späť na začiatok žltej značky, ktorá nás má priviesť na náš dnešný hlavný cieľ – Veľký Inovec. Pomerne dosť rozbitou asfaltkou stúpame asi 8 km. Stúpenie je plynulé. Pred 14. hodinou sme už všetci hore. Pokochali sme sa výhľadom na okolie a potom hor sa na chatu na guláš. Naše hladné žalúdky pohladil guláš za 2,5 €. Zobrali sme si ho von, kde na nahnutom stole sme každý trochu vyliali. Počas konzumovania sme sa kochali pohľadom na vzdialenú elektráreň. Vypili sme si prinesené pivo, ktoré tu bolo za takú istú cenu ako dole v potravinách.

Z Veľkého Inovca sme mali podľa plánu ísť na Obyce, avšak niekde sme zabudli odbočiť a tak sme pokračovali po modrej značke. Na lesnej ceste bolo veľa suchých konárov, ktoré preverili naše slalomárske schopnosti. Dostali sme sa až do obce Machulince, kde nás čakal ďalší mlyn. Z Machuliniec spoločne pokračujeme do Topoľčianok. Tu sme sa s Janom M. prezreli park. Mário J s Palom A. pokračovali po hlavnej ceste na Skýcov, kde sme sa mali počkať v krčme.

Po zopár minútach sa s Janom M. poberáme aj my na Skýcov. Cestou stretáme Mária J., ktorý si ladí MP3 prehrávač. Jano M. asi po 5 km stúpaní spomaľuje a vychutnáva si záver stúpania. V Skýcove stretáme cyklistov z Klíža. Občerstvujeme sa v miestnej krčme. Mário J. Nezastavuje a ide ďalej. Po krátkom občerstvení sa poberáme domov. Vychutnávame si zjazd zo Skýcova, kde cestári natiahli nový asfalt. V Klátovej Novej Vsi sa oddeľuje Jano M., má tam povinnosť. O 18. hodine prichádza dvojčlenný pelotón do Topoľčian.

Niečo pre štatistov:

Zapísal Fero.