Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Wildspitze (Rakúsko) a Penninské (Waliské) Alpy (17. – 25. 8. 2019)

Viacdňový výlet za vysokými horami plánujeme zatiaľ do Švajčiarska s krátkou zastávkou v Rakúsku. Tento plán je zatiaľ návrh a prípadne sa môže zmeniť. Zatiaľ je to, ale takto.

Časť A

Úvodná časť obsahuje transport niečo za polovicu celkovej vzdialenosti do cieľového mestečka Saas-Fee vo Švajčiarsku. V tejto prvej pčasti absolvujeme aj aklimatizáciu na výšku približne 3000 m n. m.

1. deň, piatok/sobota
Odchod z Topoľčian o 24,00 z piatka na sobotu. Presun do dedinky Vent pod mestom Sölden. (Klikni sem pre podrobnosti cesty). Trvanie cesty cca 8 – 9 hodín. Príchod do dediny Vent (1 900 m n. m.) cca o 10,00. Výstup lanovkou na Stablein (alebo dve hodiny pešo) a peší presun (cca 1,30) na chatu Breslauer Hütte vo výške 2844 m n. m. Nocľah na chate. Na internete sa dá dočítať, že žena chatára je slovenka, ktorá tam máva cez leto veľa pomocnej sily zo Slovenska. Či je táto informácia stále aktuálna neviem.

Pre mapu s chatou a okolím, klikaj sem.

2. deň, nedeľa
Aklimatizačný výstup na vrch nad chatou Urkundkolm (3134 m n. m.) alebo na vzdialenejší vrch Wildes Mannle (3019 m n. m.). Alebo na obidva. Nocľah na chate.

3. deň, pondelok
Výstup na Wildspitze (3772 m n. m.) – druhý najvyšší vrch v Rakúsku. Prípadne aj na neďaleký Nord Gipfel Wildspitze (3765 m n. m.). Sú dve varianty výstupu, kratšia z chaty vľavo (severozápadne) alebo dlhšie vpravo, cez ľadovec Rofenkarferner. Nocľah na chate.

Jeden z mnohých článkov o výstupe na Wildspitze.

Časť B

Druhá časť je zložená z presunu do mestečka Saas-Fee a na výstupy v jeho (širšom) okolí. Mapka tu.

4. deň, utorok
Odchod z chaty, tak by sme išli prvou lanovkou dole. Presun do Švajčiarska. (Klikni sem pre podrobnosti cesty). Trvanie cesty cca 7 hodín. Cesta vedie cez jeden tunel, ktorým sa ide autovlakom. Tunel sa volá Furka-basistunnel a normálne sa tam na vlak nabehne autom, nikto nikam nevystupuje. Pre záujemcov video 5 min. Príchod od Saas-Fee, ubytovanie v kempe.

Saas-Fee je mestečko vo vedľajšej doline ako známejší Zermatt. Takže keby niekto chcel, ľahko sa tam môže odviesť. Vzdialenosť 44 km, cesta trvá cca 50 min. Samozrejme ak bude mať auto. Saas-Fee dáva každému, kto je ubytovaný viac ako dva dni ZADARMO tzv. pas občana Republiky Saas-Fee. Na tento preukaz má človek zdarma autobusy a lanovky. Keď sa dačo priplatí, tak potom má aj zdarma lanovku (koľkokrát chce) na vrch Mittelallalin (3456 m n. m.), z ktoré sa dá ísť napríklad na vrch Allalinhorn (4027 m n. m.). Sú tam aj iné lanovky a aj iné štvortisícovky.

Informácie o tom tzv. pase sú v úvode článku, klik.

5. deň, streda
Lanovkou na Felskinn (3000 m n. m.), peší presun na chatu Britanniahütte (3030 m n. m.) - asi hodina a pol, ktorá je hneď pod vrchom Klein Allalin (3070 m n. m.). Kto bude chcieť môže si vybehnúť na Klein Allalin. Nocľah na chate.

6. deň, štvrtok
Výstup na vrch Strahlhorn (4190 m n. m.) a návrat na chatu. Nocľah na chate.

7. deň, piatok
Výstup na vrch Allalinhorn (4027 m n. m.), kto nebude chcieť ísť hore, tak cestou pôjdeme okolo hornej stanici lanovky na Mittelallaline a môže sa odtiaľ zviesť dole do Saas-Fee. Kto bude chcieť, bude pokračovať na kopec. Návrat na lanovku a dole do Saas-Fee. Ubytovanie v kempe.

8. deň, sobota
Cesta domov 1. deň. Cesta trvá 12 a viac hodín, v závislosti od premávky (dá sa ísť na Mníchov alebo na Innsbruck) a potom na Salzburg, odtiaľ už rovno. Mesto Salzburg je približne v polovici trasy, prespať by sa dalo tam.

Trasa podrobne tu.

9. deň, nedeľa
Cesta domov 2. deň.

Časť C

Výlet je možné rozšíriť o ďalšie štyri dni, kedy by sa mohlo ísť (napríklad) na vrch Dom (4545 m n. m.). Na ten je potrebné ísť z vedľajšej doliny, tam kde je Zermatt. Výstup je veľmi náročný, aj technicky. Tí, ktorí by nechceli ísť by si mohli ísť pozrieť ikonický Matterhorn a podobne. Rozšírenie výletu o štyri dni, by znamenalo príchod do Topoľčian vo štvrtok večer.

  1. deň, voľno,
  2. výstup od kostola z obci Randa (1515 m n. m.) na chatu Dom hütte (2940 m n. m.), ubytovanie na chate,
  3. výstup na vrchol (4545 m n. m.) a návrat na chatu Dom hütte, ubytovanie na chate,
  4. návrat z chaty a ubytovanie v kempe, ubytovanie v kempe.