Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Zakázané sušienky

Zvláštny názov týchto sušienok vznikol počas výstupu na vrch Ohnište. Pri Ohništi sa nachádza najväčšie skalné okno na Slovensku. Je to veľká vzácnosť. Okno je nádherné, vedie k nemu aj chodník. Chodník aj okno sú však zakázané. Nikto okrem ochranárov a poľovníkov ho nemôže vidieť. Pýtate sa prečo? Lebo je to zakázané. A prečo je to zakázané? Štátna Ochrana Prírody to vie, ale … .

Na figovo orechové sušienky potrebujeme:

Najprv si pripravíme figy a orechy v karamele:
Figy a orechy pokrájame na malé kúsky. Na panvicu dáme skaramelizovať 200g kryštálového cukru, keď je karamel hotový vhodíme orechy a sušené figy a 2 minúty spolu povaríme. Hotovú zmes vylejeme na papier na pečenie a necháme karamel zatuhnúť. Karamelové orechy s figami potom nalámeme a pomixujeme na jemné kúsky. Tie neskôr využijeme na dochutenie sušienok.

Príprava samotných sušienok:
Všetky ingrediencie na sušienky si zmiešame v kuchynskom robote, alebo ručne, až kým nám nevznikne lepkavé cesto. Vtedy doň pridáme 75 g karamelovej zmesi a dobre premiešame. Zmes si môžeme urobiť navyše a použiť ju pri iných receptoch. Zvyšnou zmesou sušienky posypeme. Z cesta tvoríme guličky o veľkosti cca 3 cm, ktoré posypeme karamelom.

Pečieme pri 165 stupňoch cca 10-12 minút do zlatova, kým sa nám karamel pekne rozpustí a zhnedne. Hotové sušienky uskladňujeme do konania najbližšieho turistického výletu vo vzduchotesnej nádobe.