Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Grlík

Pôvodný názov „rezy Orlík“ – pri nepozornom prepise vznikol Grlík.

Na cesto:

Na orechovú zmes:

Na krém:

K tomu:

Cesto: všetko vymiešame na hladké cesto. Rozdelíme na dve polovice. Polovicu cesta rozvaľkáme a dáme upiecť na vymastený a múkou vysypaný vyšší plech.

Orechová zmes: orechy nasekáme na drobno nožom /alebo v sáčku rozdrvíme valčekom na cesto/. Na panvici nasucho trocho opražíme, pridáme cukor, maslo, med. Necháme trochu vychladnúť. Druhé cesto rozvaľkáme na pečiacom papieri a navrstvíme orechovú zmes. Dáme upiesť.

Plnka: z mlieka hladkej múky a solamylu uvaríme hustú hladkú kašu. Cukor maslo a vanilku vyšľaháme a vmiešame do vychladnutej kaše spolu s trochou rumu.

Na spodný upečený plát navrstvíme plnku, na ňu dáme druhý plát s orechovou zmesou a dáme do chladničky alebo špajze. Na druhý deň krájame.

Uložíme do dózy, vynesieme na kopec a mlsáme – vedúceho ponúkneme ako prvého aby sa mu ušlo.

Od Rôzne