Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Nočná obloha nad Panskou javorinou (Slzy svätého Vavrinca)

Dátum konania: 11. 8. 2017.

Trasa: Podhradie – údolie Železnice – Panská javorina (943 m n. m. ) – Biela Bukovina – Podhradie (17 km).

Odchod: v piatok o 18,40 z autobusovej stanice v Topoľčanoch
Návrat v sobotu ráno. Autobusy z Podhradia o 9,36 alebo 13,01, z Duchonky Polesie: 10,45 alebo o 13,00      

Budeme sledovať nočnú oblohu. Padajúce meteory sa volajú aj Slzy svätého Vavrinca. Je to roj meteorov pravidelne padajúcich okolo 10. až 12. augusta.

V rokoch 1864 – 1866 taliansky astronóm Giovanni Virginio Schiaparelli spočítal dráhu Perzeíd a upozornil na jej podobnosť s kométou 109P/Swift-Tuttle, ktorú objavili v roku 1862. Tak sa našiel súvis medzi kométou a činnosťou tohto meteorického roja. Meteory sú teda zvyškami po postupnom rozpade kométy, ktoré ostávajú na jej dráhe. 

Meteory sú veľmi rýchle, ich geocentrická rýchlosť je 59 kilometrov za sekundu. Roj dostal meno po svätom Vavrincovi (latinsky Laurentius) - jednom zo siedmych diakonov, ktorí boli umučení za rímskeho cisára Valeriána.

Tento cisár bol spočiatku voči kresťanom tolerantný, no od roku 257 ich začal prenasledovať. Na jeho príkaz mal Vavrinec všetky poklady cirkvi odovzdať cisárovi, ale ten si vyžiadal niekoľko dní na rozmyslenie a všetok majetok rozdal chudobným.

Rozzúrený cisár ho dal mučiť a upáliť na železnom rošte nad žeravým uhlím v Ríme 10. augusta 258. Podľa legendy svätý Vavrinec ešte kričal: „Z jednej strany som už upečený a ak ma chcete mať dobre upečeného, je čas obrátiť ma na druhú stranu“.

Niekoľko nocí po Vavrincovom upálení bolo na oblohe pozorovaných množstvo „padajúcich hviezd“, ktoré nazvali Slzami svätého Vavrinca.

Zoberte si so sebou karimatku, spacák, čelovku a nezabudnúť na dostatok vody. Zakladanie ohňa je momentálne prísne zakázané. Prespať môžeme v novom prístrešku pod Panskou javorinou. Kto chce mať intimitu, nech si zoberie aj stan. Akcia sa uskutoční aj pri nepriaznivom počasí.

Na Vašu účasť sa tešia členovia KST Žochár, č. t. 0905 609 385, e-mail: peter@zochar.sk.