Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Trenčianske Jastrabie (cyklo)

Dátum konania: 4. 7. 2020

Trasa: Topoľčany – Zlatníky – Dubodiel – NKP Hradisko Skalný hrb – Dubodiel – kaštieľ Patrovec – Svinná – Veľká Hradná – Malá Hradná, kostol sv. Vavrinca – Dolné Držkovce – Dvorec – Veľké Chlievany – Otrhánky – Pečeňany – Borčany – Chudá Lehota – Rajčany – Topoľčany (87 km).

Tentoraz bolo k nám počasie zhovievavé. Účasť bola od 8 do 11. Kĺzavý medián bol 10. Išli sme čerešňovou alejou nad Jacovcami. Niekto tam vysypal škridlu. Mohol ju sypať do jám na ceste, ale bolo pohodlnejšie dať všetko na začiatok cesty. Vôňu zvierat sme zacítili pri Okšovom mlyne od okšových oviec. Na Kulháni sme sa rozhodli, že pôjdeme na Starú horu. Bolo to dobré rozhodnutie. Cesta dobrá, miestami asfaltka. V Dubodieli hľadáme Skalný vrch, NKP. Je na ňom staršie slovanské hradisko s valmi. Ležalo na ceste k Topoľčianskemu hradu a k Beckovu. Žiadna tabuľa tam nie je. Chodník málo vychodený. Predierali sme sa náletovými rastlinami. Valy sú zreteľné. Ľudská činnosť sa tu prezentuje stavbami na spôsob posledného odpočinku Apačov. Dubodiel je dosť veľká rozložitá dedina, pekne udržiavaná.

Kaštieľ Patrovec dal postaviť markgróf Alexander Pallavicini v roku 1939. V roku 1940 v ňom oslávil 50. narodeniny. Na stavbu boli použité bankové peniaze, neboli splatené a majetok prepadol v prospech štátu. Teraz je kaštieľ za peniaze EU zrekonštruovaný a ponúka svoje služby letným táborom i iným návštevníkom. Práve tam bola pripravená oslava 50 tky. Dá sa tam aj najesť, občerstviť. Pri kaštieli sú dve chatky, ktoré sa dajú prenajať za 60 €/noc. Už sme sa aj dohodli, že budúci rok pôjdeme túto trasu a objednáme si tam obed. Teraz sme obedovali v krčme v Trenčianskom Jastrabí. Čapovanú vineu tu už nemajú. Krčma prefajčená s nádychom 4. cenovej skupiny. Ak chceme ísť do Svinnej, čaká nás 12% stúpanie. S obedom v bruchu to nie je nič vítané.

Klesáme okolo ľuďmi zaplnenej priehrady Svinná. Odbočujeme do Veľkej a Malej Hradnej. V Malej je na kopci niekoľkokrát prestavovaný kostol sv. Vavrinca, pôvodne románsky. V biblii sa hovorí, podľa skutkov ich spoznáte. Ja hovorím, v Malej Hradnej ich spoznáte podľa vypracovaných lýtok. Už sa tešíme na Dvorec. Za zatvorenými kovanými dvermi vidíme rokokovú stavbu kaštieľa z 19. storočia. Zelina. Park zarastený. Máme veľa takýchto nevybrúsených klenotov na Slovensku. Potenciál stále máme. V Dvorci sa občerstvujeme na terase penziónu. Čaká nás niekoľko krátkych stúpaní a klesaní. Zastavujeme sa na pútnom mieste v Mechovičke. Vodu už netečie. Miesto je upravené. Pôsobí pokojným dojmom. Určite sa tu dá meditovať, relaxovať. Pekný výlet sme zakončili na zmrzline v Rajčanoch. Bola dobrá.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Trenčianske Jastrabie (cyklo).