Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Kostolec

Dátum konania: 20. 6. 2020

Trasa: Topoľčany – Urmince – Bojná – Dolina – Lehota – Modrovka – Ducové – Kostolec – Moravany – sedlo Kostolný vrch – Hradná dolina – Bojná – Urmince – Topoľčany (80 km).

Tento jún je upršaný. Vraj aj hliník začal hrdzavieť. Ráno ale nepršalo. Z To nás odišlo 7, v Bojnej pribudla jedna dievčina. Tempo svižné. Poobede má pršať, tak sa snažíme. V Novej Lehote bol kakaovník schovaný. Ani sa nečudujem starostovi, že sa hanbí za úpadkovú kultúru. Ja som si myslel, že Horná Dolná je v Starej Lehote. Tá je pekne upravená, hlavne historické domčeky. Zastavujeme sa v ZOO pred Modrovou. Vidíme Austráliu i Nový Zéland. Klokani sú za ohradou a sú vraj výnimočne malý. Málokto ich uvidí. Nápad to bol zaujímavý, realizácia a udržateľnosť je už horšia.

Na Kostolci v Ducovom sme sa stretli so Slovanmi v pôvodnom oblečení, ktorí chystali stany pre popoludňajšiu prednášku o hradisku. Trochu sme pojedli a už sa tešíme na krčmu v Moravanoch. Začalo pršať, namiesto kofoly bol nejaký patok, na jedenie nič. Vyrážame na nekonečné stúpanie. Do sedla pod Kostolným vrchom prichádzame, ani čo by sme sa nepoznali. Každý sám. Obavy máme len z krátkeho prepoja ciest do Hradnej doliny. Bola blatistá, mazľavá. Prišlo k nejakým kontaktom so zemou, ale okrem zablatenia topánok sa nič nestalo. Hustota dažďa sa stupňovala. Tomu zodpovedala aj rýchlosť. Piesok z cesty sa dostal až do tráviaceho ústrojenstva. Celý týždeň potom mi lepšie trávilo. Na nohách som mal nepremokavé topánky. Vodu z nich som vylieval až doma. Pred štartom sme vedeli, že zmokneme. Napriek tomu sme odštartovali. Nikto neochorel a ani sa nerozpustil. Ďakujem všetkým.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Kostolec.