Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Klapy

Dátum konania: 13. 6. 2020

Trasa: Nimnica – Holíš – Zábavy – Upohlavská skala – Upohlav – Udiča – Klapy – Považský hrad – Považské Podhradie (17 km).

Autobus bol už celkom dobre naplnený. Nastúpilo nás 41. Ideme cez Trenčín, po diaľnici do najmladších kúpeľov, do Nimnice. Voda tu vytryskla v roku 1949 pri stavbe nosickej Priehrady mládeže. Okolie je pekné. Voda na koštovku je priamo pred pavilónom. Je mierne vajcová. Kúpeľní hostia nás dôkladne pozorovali. Toľko ľudí tam naraz ešte nebolo. Pred chvíľou muselo pršať. Asfaltové cesty boli ešte mokré. Horšie to bolo v lese. Blato sa lepilo na topánky. Holíš je pekný kopec. Výhľady na všetky strany. Viditeľnosť je dobrá. Klesáme do sedla Zábavy. Tu odbočuje žltá značka do dediny Upohlav. My pokračujeme ešte kúsok po modrej ďalej. Lúkou sa dostávame do sedla pod Upohlavskou skalou. Na nej sa nevieme zmestiť. Okolie si pozeráme po etapách.

Dedinka Upohlav je koncová, ale ľudia tu bývajúci nepatria medzi chudobných. V Udiči sa tešíme na Pizzeriu. Bola zatvorená. Potraviny vedľa boli otvorené. Míňali sa nápoje a nanuky. V chládku sme si trochu oddýchli a pustili sa smer Klapy. To bolo rečí. Tam nikdy nedôjdeme. Všetci zahynieme po ceste. Na lúke pod vrcholom sme stretli dve osoby ženského pohlavia. Začala sa demagógia. Neničte sa, môžete to obísť po lúke, nechajte si sily na hrad. Časť sa nechala zlákať. Ostatní sa vytrápili na vrchol. Posedeli sme, porozprávali sa, najedli. Na vrchole sa nálada zlepšila.

Cestou na hrad boli pekné spätné pohľady. Pod hradom nás dohonili oblaky. Radary nedoporučovali ísť hore. Našťastie sme ich neposlúchli. Hrad sa opravuje, vidieť zmeny k lepšiemu. Považím sa valili ťažké mraky. Voda sa v nich asi zrazila, pretože dole nič nepadalo. V pizzerii sme boli rýchlo obslúžení. Ceny boli vyššie, napr.: 1 dcl kofoly stál 0,25 €. Ale dalo sa aj najesť. Celou cestou domov pršalo.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Klapy.