Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Ide vláčik motoráčik IV

Dátum konania: 26. 7. 2019

Hlavným ťahákom bol čadičový vodopád a hrad Šomoška. Neoslovil tak, ako bolo naplánované. V piatok ráno prišiel po nás jeden motorák a jeden drevený vozeň. Bol zaujímavý tým, že mal kachle v strede vagóna a pripravené bolo aj drevo s uhlím.

 Cestou do Lučenca, kde sme boli ubytovaní, sme sa zastavili v Hronseku. Prešli sme sa okolo vodného hradu, ktorý vlastní súkromník a zatiaľ nie je dokončený. Vďaka jemu hrad zostane. Štát ani samospráva záujem o jeho záchranu nemali. Ťahákom však bol artikulárny evanjelický kostol. Stavba je to stále pekná, len výklad o jeho histórii, že by to bolo pravidlom v evanjelických kostoloch – aj v kostole vo Svätom Kríži, bol pustený zo záznamu. V tak vzácnych pamiatkach je to necitlivé, neosobné. Pozreli sme sa ešte na miestny kaštieľ, tiež v žalostnom stave. Krčma v dedine bola na úrovni. V krátkom čase nás prestravovali a osviežili nápojmi. Ďalšou zastávkou bol zrekonštruovaný zámok vo Vígľaši – tiež súkromníkom. Vstup do reštaurácie bol voľný. Prehliadku zámku sme si chceli objednať, ale nebol termín voľný. Nuž sme sa vybrali sami. Pri kaplnke sme sa stretli so sprievodkyňou, ktorá viedla inú skupinu. Trochu sa začudovala, že nás stretla, ale povedala nám, aby sme šli za ňou a aspoň to najzaujímavejšie nám ukáže. Aj sa tak stalo. S dobrými pocitmi sme nastúpili do nášho hrkotajúceho vláčiku. V Lučenci sme boli ubytovaní v internáte. Ochota personálu bola na vysokej úrovni. Myslím, že všetci boli spokojní s ubytovaním.

Druhý deň nás motoráčik odviezol do Šiatorskej Bukovinky. Počasie sa nevyznamenalo. Niektorých odradilo od plánovaných aktivít. Väčšina však absolvovala plánovanú trasu. Novohrad je zaujímavý svojou sopečnou históriou. Po jej stopách sme sa vybrali. Zastavili sme sa v lokalite Mačacia, kde sa vyrábali známe dlaždice – mačacie hlavy. Pomenovanie dostali asi od miesta spracovania. Pre robotníkov tu boli postavené domy, ich deti tu chodili do školy. Študovaný geológ nás uviedol do problematiky spred miliónov rokov. Zastavili sme sa na rozhľadni, odkiaľ bolo vidieť hrad Šomoška. Konečne skalný vodopád. Fotografovanie trvá dlho. Každý chce mať vlastné foto, aby ho mohol zavesiť na facebook. Aj tu som bol. Ja. Na hrad sa platí. Z hradu je pekný výhľad na ďalší hrad Šalgó. Zorganizovali sme skupinu, ktorá si ho pôjde pozrieť. Stíhame. Za dedinou sa obloha zatiahla. Bolo treba trochu prisvietiť. Blesky šľahali. Pohľad na Aladina a jeho predpovedné vízie neveštil nič dobré. Vrátili sme sa do Somoškóújfalu. V útulnej krčme sme čakali na sucho. Krčmárku sme naučili aspoň pár slov po slovensky. Hral sa gulečník a primerane sa pilo. Dážď prestal, nuž sme sa vybrali k železnici. Náš vlak nemeškal. Večer sa niesol folklórnym festivalom v Lučenci. Mnohí z nás ho navštívili. Naše deti Zoja a Majka si zatancovali na pódiu aj s mexickými umelcami. Zoja to prežívala intenzívne, ale Majka to brala, akoby šla s niekym cudzím do obchodu.

Ráno sa hriešni zúčastnili svätej omše a odtiaľ rovno na stanicu. Bezchybní išli rovno na stanicu. Zastávku sme mali na Kremnických Baniach, v strede Európy. Výklad sme mali kláštorným mužom. Pozreli sme si okolie. Zistili sme, že prameň Európa vyschol. Že by to bola predzvesť konca nášho kontinentu? Vybehli sme aj na vyhliadkový kopec Trnovník. Výstup nenáročný, výhľad pekný.

Budúci rok by sme chceli spoznať Kysuce. Zaujímavé to bude. Je na Vás, či budete pritom.

Zapísal Peter

Fotografie z podujatia Ide vláčik motoráčik IV.