Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Ukončenie cyklistickej sezóny v Závade

Dátum konania: 29. 9. 2018

Trasa: Topoľčany – Bedzany – Tvrdomestice – Chválov – Kulháň – Duchonka – Závada – Topoľčany (51 km).

Tí, ktorí neboli, po prečítaní týchto riadkov budú banovať. Počasie pekné, veterno. Len sedem cyklistov sa zišlo, jeden bežec a dvaja na aute. Cyklistom vietor fúkal do tváre. Pred Tvrdomesticami ženy zosadli z bicyklov a zbierali popadané orechy. Hádzali si ich za bundu a vyzerali ako reklama na pneumatiky Michelin. V Okšovom mlyne sme sa zastavili u veľkého impresaria Okšu, ktorý onoho času impresárioval Petra Dvorského. Z peňazí EU postavil niekoľko domov, oplotil areál, pustil tam ovce a v budúcnosti tam chce postaviť amfiteáteru a poriadať tam koncerty. To robí aj bez amfiteátra. Teraz si tam môžete prenajať domček a urobiť tam zabíjačku. Vraj domy sú aj pre rodiny s ťažko chorým členom, ktorý tam má dožiť svoj život. Táto informácia je bez záruky.

Na Chválove sme sa zasa zastavili. Je tu pokoj. Miesto zjavenia Panny Márie, ktoré nebolo nikdy uznané. Pri každej návšteve je tu niečo nové. Teraz sú to lavice. Nemečky sme obišli cez horu. Rybári ešte stále namáčajú háčiky do vody. Pôvodne sme mali ísť až k horárni Rakovský, ale pre pokročilý čas sme šli na Závadu.

S úsmevom nás prijala Mima s Ivanom. Za domom majú trávnatú záhradu s mnohými stromami. My sme si všimli kotlík plný gulášu. No ešte predtým bol na stolíku omastený chlieb s cibuľou. Aj sme sa krotili, aby nám zostalo miesto aj na guláš. Bol vynikajúci. Dostali sme ho v nádobách z cukrovej trstiny. V komposte sa rozložia. My sme ich rozložili už gulášom. Tekutina presakovala, pri zdvihnutí nádoby zostalo dno na stole. Ako zákusok bola štrúdľa, ríteš a či závin. Mne chutili všetky.

Hostitelia, ako Závadčania, nás pozvali do Bajzíkovho mlynu. Čakal nás jeden z Bajzíkov. Učí na VŠMU. Dobre mu to rozprávalo. Mlyn je zachovaný, v dobrom stave. Pracovali tam pokrokoví mlynári. Mali aj vlastnú turbínu. Zaujali nás aj voskové figuríny. Boli ako živé. Aj sme ich pozdravili. Okrem rodinných príslušníkov tam bol zo známejších osôb napr. Ján Pavol II., cisár František I. Pribudnúť má aj Sisi, aby cisárovi nebolo smutno. Niektoré tváre vznikli odliatím, iné vymodelovaním. Na exponáty je to bohaté múzeum, ešte tak trochu poupratovať.

Z mlyna sme šli pozrieť ešte Rybníčky. Je to miesto za cintorínom. Oddychová zóna pre dedinčanov. Nízko položené slnko krásne nasvecovalo celý areál. Je tam jazierko, prístrešok, miesto na opekanie. Všetko vykosené, veľké priestory. Vraj o Rybníčky sa stará bývalý starosta, pán Bajzík. Ďakujeme a je nám ľúto, že takých Bajzíkov nemáme v každej dedine. Vrátili sme sa k našim hostiteľom. Dojedli sme koláče.

Slnko sa blížilo k obzoru. Je čas vyraziť ešte za dobrej viditeľnosti. Veľké poďakovanie patrí našim pozývateľom. Je radosť robiť predsedu takýmto členom. A to nie sú jediní.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Ukončenie cyklistickej sezóny v Závade.