Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Skalka

Dátum konania: 20. 1. 2018

Tohtoročné prvé cestovanie za snehom nás zaviedlo do lyžiarskeho strediska Skalka. Ale nechýbalo veľa a takmer sme sa pre problémy s autobusom ešte ráno vrátili naspäť. Začalo to tým, že autobusu nefungovalo kúrenie, pokračovalo to tým že, autobus jazdil kade tade, len nie najkratšou cestou na Skalku. Pred Novákmi sme menili autobus. Na ňom šofér nevedel zaradiť rýchlosť. Odbočku z diaľnice na Kremnicu sme prešli - Viete, ja som tu ešte nebol, hovorí šofér. A tak ďalej. Nakoniec nás chcel oklamať vyššou cenou, ale keď mu Peťo z Urminiec, ktorý bol vedúci oznámil, že mu nezaplatí, tak všetko dobre dopadlo. Škoda, že kvalitné služby sú na Slovensku stále problém.

Priamo hore na Skalke bolo 70 cm prírodného snehu. Bežkári sa vybrali dolu na Králiky, ďalej prešli okolo skokanských mostíkov a späť sa vrátili prudkým stúpaním na Görgöliho tunel. Všetci boli nadšení z krásneho dňa. Zjazdári zjazdovali o dušu.

Autor článku, ktorý bol jediný pešiak, sa vybral zdola od Kremnice cez Kaskády na Krahulský štít, kde sa nachádza rozhľadňa. Výhľady z nej sú krásne. Keďže bola hmla, náladu som si vylepšil krátkou prestávkou na čaj. Pokračoval som do dedinky Krahule. Vystúpil som po červenej turistickej značke hore nad rovnomenné lyžiarske stredisko. Odtiaľ som pokračoval širokou vyjazdenou a vychodenou cestou hore na Skalku.

Konečne sa začínala trhať hmla, tak som ešte vystúpil na Peknú vyhliadku. Na moje veľké prekvapenie, práve tadiaľ prechádzali naši bežkári. Veselo sme sa zvítali a poďho na polievku a teplú kávu niekam do tepla. V príjemnom rozhovore sme radi pozabudli na problémy s autobusom, politikou, zdravím a peniazmi. Zostanú nám len pekné spomienky, na krásny deň v prírode.

Zapísal: Peter ml.

Fotografie z podujatia Skalka.