Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Deň pomoci prírode

Dátum konania: 21. 4. 2018

Trasa: Podhradie – lúky pod Vinišťom – Mačacia skalka a späť (12 km).

Medzinárodný deň pomoci prírode tradične oslavujeme zbieraním odpadkov na kratšej turistickej vychádzke. Tento rok sme sa rozhodli pre zmenu.

Minulý rok zorganizovali turistické kluby regiónu Topoľčian (tzv. “Regionálna rada KST Topoľčany) Celoslovenský a Medzinárodný letný turistický zraz turistov. Rovnako sa podarilo dokončiť prístrešok na vrchole Panská javorina. Do ďalších rokov si dávame snáď ešte väčší cieľ: vyznačiť nový turistický chodník. Ten by mal prechádzať aj cez vrchol Mačacia skalka, na ktorý chodíme pravidelne na Silvestra. Vrchol je trochu skalnatý, ponúka pekný výhľad, je tam aj malá jaskynka a veľmi pekná skalná ihla. Horšie je to s prístupom. Šmýka sa, niekedy je potrebné sa predierať dávno spadnutým plotom a pritom všetkom sa poškodzuje príroda. Nakoniec sme sa rozhodli, že tento rok upravíme chodníčky, ktoré vedú na vrchol Mačacej skalky.

Odchádzali sme z Topoľčian na autách. Tí čo sa ponáhľali, išli kratšou trasou - zo Záhrad. My sme sa držali plánu a vyrážali sme z Podhradia. Na lúkach pod Vinišťom sme sa pofotili a v príjemnom pomalom tempe sme prišli až na Mačaciu skalku. Tu už prebiehali práce v plnom prúde. Skôr však, ako sme aj my priložili ruku k dielu, museli sme sa naobedovať. Čo spočívalo v rozložení ohňa a opekaní pochutín rôzneho druhu. Michal na radosť všetkých vytiahol termosku s kávou. Radosť trvala do okamžiku, keď oznámil, že je sladená medom. Úsmevy na tvárach sa nám vrátili až pri pohľade na bohatá ponuku koláčikov. Ďakujeme všetkým obetavým devám. Keď dvaja najmenší turisti začali opekať rajčiny a papriku, bolo nám jasné, že je najvyšší čas pomôcť pri prácach na chodníku. Spoločnými silami sme postavili štyri schody pri odbočke z cesty a ďalšie štyri v inom strmom úseku. Padol aj návrh, že by sme mohli spraviť aj zábradlie, ale už nám nezostával čas. Cestou späť sme sa zastavili na kofole na Podhradí a v dobrej nálade sme prišli domov.

Poďakovanie patrí aj turistom z klubov Kroko-Velo Tesáre, KST Bojná a KST Urmince (nemenovaný zástupca KST Urmince, prišiel, vypil pivo, odfotil sa a šiel domov).

Zapísal: Peter Dragúň ml.

Fotografie z podujatia Deň pomoci prírode.