Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Zobor

Dátum konania: 18. 3. 2017

Trasa: Dražovce – Pyramída – Zobor – Žibrica – Podhorany (16 km).

Počasie chmúrne ako vyhliadky cigáňov na prácu. Pršať malo celý deň. Napriek tomu prišlo 16 nadšencov. V Dražovciach sme rýchlo vystúpili ku kostolíku sv. Michala Archanjela z prvej pol. 11. storočia. Pozná ho celé Slovensko, pretože bol na 100 korunovej bankovke z roku 1941 a 50 korunovej bankovke z roku 1993.

Pozreli sme sa na obrovské stavenisko novej automobilky Land Rover. Zobor sa kúpal v oblakoch. Pri Troch duboch sa oddeľujú dve členky. Ostatní si sem tam obracajú vetrom vyvrátené dáždniky. Na Pyramíde nie je žiadny výhľad. Spomenuli sme si na československých legionárov, ktorí v roku 1921 vyhodili do vzduchu Miléniový pamätník maďarstva. Na jeho podstavci je doteraz vyryté – od nekonečna po 1896.

To nás už sprevádzajú množstvá snežienok. Krásne biele koberce. Na Zobore prestalo pršať. Odbočku na Haranču neberieme do úvahy. Sme stále v mrakoch. Svojim vyrobeným teplom pri stúpaní na Žibricu sme ich rozohnali. Celou cestou pozorujeme väčšie, či menšie hradiská. Vidno, že sme tu neboli prví.

Zo Žibrice sa vraciame do sedla. Otvára sa nám pekný výhľad na hrebeň Zobora. Mimo značky schádzame do Mecheníc. Na topánky sa nám nalepilo blato. Umývame ho pod železničným viaduktom. Kúsok pod ním je novootvorená krčma s pizzeriou. Bolo tam príjemne, útulno, čisto. Ochotná obsluha. Pookriali sme. Ďakujeme. Prestupovú tortúru nám spríjemnili milí šoféri, s niektorými boli niektorí z nás aj rodina.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Zobor.