Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Nátierkový pondelok II

Dátum konania: 17. 4. 2017

Trasa: Kovarce – Hôrka – Hrdovická – Čeľadince (10 km).

Druhý ročník nátierkového pondelka sa scvrkol. Napriek peknému počasiu prišlo len 12 účastníkov. Slniečko nás olizovalo teplými lúčmi. Prvá zastávka bola pri kostolíku sv. Anny nad dedinou. Ak práce na oprave pokračujú, tak pomaly. Okolo plota zvieracej farmy s ovcami, kozami, husami, koňmi sme sa dostali do lesa. Po krátkom stúpaní sme na vrchole Hôrky. Patrí do skupiny kremencových vrchov v pohorí Tribeč. Výhľad na Veľký Tribeč bol proti slnku. Nad Tribečom sa zbierajú oblaky.

Našiel nás tu aj Ján K. Gabiku B. nechal pod vrcholom. Nám priniesol pomazánku z medvedieho cesnaku, syra a orechov. Po obdarovaní, tak ako sa objavil, zmizol. Nátierky sme chceli ochutnávať pri chate cestou na Hrdovickú. Už z ďaleka sme videli, že pri lúke pri chate je čulý pohyb. Boli tam ľudia z Kovariec. Pokračovali sme k miestu B. To bol to prístrešok v lokalite Zrázok. Postavili ho ľudia z urbariátu v Čeľadinciach. Tu bolo miesto na sedenie pre všetkých. Vybalili sme starostlivo pripravené nátierky. Dve boli oškvarkové, syrová, jedna s množstvom surovín zvaná všeobecná a už spomínaná z medvedieho cesnaku. Ak by bol len jeden druh nátierky, dal by sa vyhodnotiť víťaz. Pri viacerých chutiach nátierok to nejde. Zasa zvíťazili všetky. Dievčence boli zosmradené voňavkami. Chlapi boli odmenení čokoládkami. Na stole boli zákusky, sušené ovocie. Jednoducho obžerstvo. Ťažko sa nám stávalo.

Na Hrdovickú sme šli kolmo na vrstevnice. Pri skalách samí Solčanci. Nad Inovcom už pršalo. Nezdržovali sme sa dlho. Klesanie bolo strmé, šmýkalo sa. Škoda, že nám ochranári nedovolili urobiť schody, vyznačiť jednu trasu. Teraz sa chodí haj-buj. Úradníci sú spokojní.

Prichádzame do Čeľadiniec. Naplašili sme sa, že krčma je zatvorená, že chlapi sa už dostatočne napili pri šibaní. Nebola to pravda. Krčma bola ako priechodzia udiareň. Stačila krátkodobá návšteva a človek bol zaúdený. Farba pokožky však zostala biela. Veľkonočný pondelok bol štedrý aj k ženám, ktoré nikto počas dňa neoblial. Stačilo vyjsť z domu. Večer spŕchlo.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Nátierkový pondelok II.