Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Biele Karpaty (Moravské kopanice)

Dátum konania: 25. 3. 2017

Trasa: Drietoma – Machnáč – Pod Kykulou – Pod Vyškovcem – Vápenice – Starý Hrozenkov (23 km).

Záver mesiaca marec patril autobusovému výletu do Bielych Karpát. Akciu organizovala Regionálna rada KST Topoľčany, konkrétne turisti z KST Kamarát Uhrovec. Na výber boli štyri trasy. Časť turistov z Topoľčian a Práznoviec zvolilo práve štvrtý (asi aj najťažší) variant – z Drietomy.

Počas stúpania pod vrchol Ihriská, sme minuli odbočku červenej značky, ktorá vychádzala z ťažko priechodného jarku vľavo. Nevadí, cestu sme prerazili a na červenú značku znovu trafili.

Prvá väčšia prestávka bola na vrchu Sokolí kameň. Výhľady boli celkom pekné. Ďalšia prestávka mala byť na vrchu Machnáč. Tam fúkalo, tak sme šli ďalej. Pod Kykulou tiež fúkalo, tak sme šli znovu ďalej. Nakoniec sme našli pekný betónový stĺp, na ktorý sme si spokojne posadali a kochali sa výhľadom na obec Vyškovec. Inak časť od Machnáča je veľmi pekná, po lúkach, s minimom stúpaní, sem – tam nejaký domček, samota.

Naša cesta pokračovala k turistickej chate Pod Vyškovcem. Cestou sme sa zastavili pri malej kaplnke. Ďalšia zastávka už bola na chate. Dalo sa platiť aj eurom, ale vydávali len České koruny. Teda ako komu. Ivan doteraz preratáva či výdavok 385 Kč, ktoré dostal za 20 €, kávu, pivo a buchty s borúvkami je v poriadku. Inak buchty (štyri kusy) boli veľkosťou podobné mačacej tlapke, ale vraj chutili dobre.

Záver cesty bol zostup do Vyšného Hrozenkova. Cestu sme si predĺžili cez obec Vápenice a následne sme šli 4 km po asfaltke k miestu, kde sa po nás zastavil autobus. Cestou sme diskutovali výhody a nevýhody bývania na lazoch. Zdá sa, že prevládajú nevýhody. Preto sa celý kraj aj vyľudňuje.

Celá trasa mala 23 km. Asi najkrajší bol vrch Sokolí Kameň, ktorý je vlastne výrazná vápencová skala, trčiaca nad úroveň terénu s pohodlným výstupom z jednej strany.

Zapísal Peter ml.

Fotografie z podujatia Biele Karpaty (Moravské kopanice).