Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Sokolec

Dátum konania: 17. 11. 2016

Trasa: Píla - jaskyňa Oblúk - Sokolec - Jazvínska jaskyňa - Píla (14 km).

Či bola prvá sliepka alebo vajce sme vyriešili už v socializme. Prvý bol Lenin. Prečo však chodí málo verejných dopravných spojov, nevieme doteraz. Keďže nás bolo 18, šli sme štyrmi autami. Zaparkovali sme v Píle. Pod nohami sme mali chrumkavý ľad. Psy mali na nás chuť. Odbočujeme k prvým jaskyniam. Čelo zhodnotilo cestu k jaskyni Oblúk a Píla za nebezpečnú. Pár odvážlivcov bolo pod Oblúkom, ale k vstupu do jaskyne Píla nešli. Skaly boli zľadovatené.

Stretli sme sa pri Jazvečom hrade. Vo vnútri bolo príjemne. Aj netopierom sa tam páčilo. Posilnili sme telo a v hmle ideme hľadať Sokolec. Prechádzame pekné partie, skalné stienky, zaľadnené stromy i lúky. Vrch Skala je krásna skala. Zaujímavosťou je, že na vrchole rastie Borovica horská (Pinus mugo), ktorá je najnižšie rastúcim zástupcom tohto druhu na Slovensku. Dolu postupujeme opatrne. Ďalšia obedná prestávka je pri senníku preplneného senom. My sa radšej posilňujeme z vlastných zásob. Na dnešnej túre sme od Kiky dostali ochutnať sušienky. Hneď dostali názov Ľadové sušienky a recept si môžete stiahnuť z rubriky Receptúry na túry. Dohodli sme sa, že na Cígerovu skalu nepôjdeme. Necháme si ju na Objavné nedele niekedy v budúcom roku. Klesáme k Jazvínskej jaskyne.

Prístup k nej niekto, nám neznámy, vybudoval. Patrí mu naše poďakovanie. V jaskyni bolo dobre. Videli sme tam aj jedného obrovského netopiera, ktorý možno požiera neposlušné deti. Svoje útočisko tam našli pavúky, komáre, nočné mory a iný obľúbený hmyz. Prichádzame na Debnárov štál. Zisťujeme, že je tu ešte jedna jaskyňa. Nepodarilo sa nám ju vidieť. Teraz už len nájsť dobrú cestu k autám. Podarilo sa. Cestou sme ešte dumali nad javom, keď sa ľad držal asi 5 cm nad zemou. Pod ním nič. Vedecká rada Žochára sa dohodla, že ľad mohol vzniknúť transformáciou nafúkanej vody v kryštalickom skupenstve na trávnatý podklad. Vplyvom tepelnej energie zo slnka a podchladeným podložím prišlo k vytvoreniu ľadovej vrstvy. Také jednoduché a pritom vedecké.

Dnes sa opäť ukázalo, že predpoveď počasia a počasie samotné sú dve rozdielne veci.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Sokolec.