Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Regionálny zraz - Nitrianska Streda

Dátum konania: 25. 6. 2016

Trasa: Nitrianska Streda - Hrdovická - Nitrianska Streda (11 km).

Zraz sa uskutočnil pri výročí 10 ročného pôsobenia organizovanej turistiky v Nitrianskej Strede. Program sa začal už v piatok poobede, kedy vystúpil folklórny súbor Žochárik a jeho hostia z Moravy. Účasť turistov bola viac menej len predsednícka. Potom sme si pozreli pekne upravený priestor na stanovanie. Postavili sme stany a čakali na nával turistov. Čakám doteraz. Spohodlneli sme. Účasť bola najhorším prekvapením. Bolo mi ľúto usporiadateľov, ktorí všetko s láskou pripravili. Jediné poďakovanie pre nich by bola bohatá účasť a spokojnosť.

Ráno sa začali zbiehať jednodňoví turisti. Krátke privítanie starostky, domácich turistov a už odchádzame pozrieť si pamiatky obce. Katolícky kostol máme bez výkladu. Inak to je pri evanjelickom artikulárnom kostole. Pri dverách čaká usmiata farárka. Oboznamuje nás s históriou, životom cirkevníkov. Zaujímavé stretnutie. Ďalšou zastávkou je jeden z dvoch kaštieľov v obci. Máme povolené vstúpiť do parku súkromného kaštieľa patriacemu rodine Mojtovej z Nitry. Vďaka Mojtovi vstal kaštieľ z popola. Budova i park je krásne upravená. Možno nepoznáte meno Mojto. Je to jeden z veľkých svetových filmových producentov. Spomeniem len filmy Komisár Rex, pásmo historických filmov Biblia…. Z kaštieľa už vyrážame na Hrdovickú. Slnko pečie. Oddychujeme po ceste aj na vrchole. Domáci nám ukazujú zaujímavosti okolia i Hrdobárku páchnúcu. Vraciame sa najkratšou cestou. Guláš bol pripravený, ostatné občerstvenie tiež. Boli pripravené aj tradičné súťaže v jedení špagiet, hádzaní balónov naplnených vodou, preťahovaní lanom, hádzaní polenom. Pre nás platilo, že je dôležité zúčastniť sa. Zabaviť sa dalo pri hudbe, či pri stretnutí priateľov. Zo soboty na nedeľu nás pokropil dážď.

Zraz bol vynikajúco pripravený. Jediné negatívum bola slabšia účasť. Ale to je už na šéfoch klubov, aby turistov správne navnadili. Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Regionálny zraz - Nitrianska Streda.