Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Hornonitriansky banský skanzen v bani Cígeľ

Dátum konania: 9. 4. 2016

Trasa: Sebedražie - Hornonitriansky banský skanzen v bani Cígeľ a späť (4 km).

Na sobotu sme mali naplánovaný nenáročný výlet do banského skanzena bane Cígeľ. Do Prievidze sme cestovali linkovým autobusom a z Priezvidze miestnym do dedinky Sebedražie. Baňa sa síce volá Cígeľ, ale ide sa tam z obce Sebedražie. Autobusár, ktorý nás viezol bol naozaj veľmi nepríjemný. Vrcholom bolo, keď nám povedal, že keď sme turisti, tak tam máme ísť pešo a nie autobusom…

Banský areál je veľmi rozľahlý. V minulosti tu pracovali tisíce ľudí, kým dnes baňa ledva prežíva a nebyť pravidelných dotácií zo štátu, tak by už dávno skrachovala. Prehliadka skanzenu začína v priestoroch prázdnych šatní, kde dostávame povinný výbavu (svetlo, prilba, plášť) a môžme fárať. K našej skupine sa pridáva aj skupina školákov z Prievidzkého okresu. Expozícia sa nachádza asi kilometer v bani a návštevníkov tam odvezie podzemný vláčik. Jazda je zaujímavá, možno aj najzaujímavejšia z celej bane.

Vystupujeme a ešte musíme prejsť zopár stoviek metrov k miestu, kde sa riadila ťažba jedného z ťažobných úsekov. Tu prebiehala posledná evidencia baníkov aj materiálu, ktorí išli priamo ťažiť uhlie. Vidíme aj rôzne dopravné mechanizmy, hydraulické podpery a všeličo iné. Čas nám ubieha ako voda a po takmer dvoch hodinách musíme ísť von. Vo vláčiku nám deti spievajú rôzne pesničky. Radi by sme aj pridali, ale radšej sebakriticky mlčíme.

Na záver prehliadky nazeráme do skutočnej Lampárne - miestnosti, kde sa baníkom vydávajú lampy.

Predpoveď počasia, ktorá bola krajne nepriaznivá sa naplnila. Celý deň nám viac menej pršalo. Turistiku sme zredukovali len na pochod k autobusu, ktorý nás berie do Novák. Tento autobusár je úplne iný ako ten ranný. V Novákoch nasadáme na vlak a pohodlne prichádzame do Topoľčian.

Výlet to bol zaujímavý, nenáročný, ale zato sme sa dozvedeli niečo nové.

Zapísal: Peter ml.

Fotografie z podujatia Hornonitriansky banský skanzen v bani Cígeľ.